Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών ξανά τον τεχνολογικό κλάδο. «Βουτιά» 4,5% για τη μετοχή της Amazon. Ανέκαμψε το Facebook (+0,5%). Ενισχύθηκε το δολάριο.

«Βαρίδι» η τεχνολογία στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στο δ’ τρίμηνο του 2017 ανήλθε στο 2,9% αντί για 2,5% που είχε μετρηθεί αρχικά και έναντι 2,7% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι στο γ’ τρίμηνο η αμερικανική οικονομία είχε τρέξει με 3,2%.

Παρόλο που το ΑΕΠ ικανοποίησε τους επενδυτές, οι ανησυχίες για αυστηρότερους ελέγχους στον τεχνολογικό κλάδο κράτησε σε αρνητικό έδαφος τον Nasdaq σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης με πρωταγωνιστή των απωλειών τη μετοχή της Amazon που «βούλιαξε» 4,5% μετά από δημοσιεύματα ότι η εταιρεία βρίσκεται στο «στόχαστρο» του Τραμπ.

Στον αντίποδα, ανέκαμψε η μετοχή του Facebook (+0,5%) εν αναμονή της κατάθεσης του CEO Mark Zuckerberg στο Κογκρέσο για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην Cambridge Analytica.

«Αν και η κατάθεση στο Κογκρέσο δεν θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία για τον Zuckerberg και την ομάδα του, ωστόσο θα είναι μια στρατηγική κίνηση την ώρα που η δημόσια οργή μεγαλώνει», σχολίασε ο Daniel Ives, επικεφαλής της GBH Insights.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Facebook ανακοίνωσε αλλαγές στην προστασία προσωπικών δεδομένων προκειμένου να μην επαναληφθεί ανάλογη διαρροή στοιχείων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,04% ή 10 μονάδων στις 23.848, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,29% στις 2.605 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,85% στις 6.949 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+2,6%) και Walmart (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-2,6%) και Cisco Systems (-2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,3% στα 64,38 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9% στα 1.330 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,2310 από 1,2405 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v