Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακούφιση στην αγορά πορτογαλικών ομολόγων μετά τη Fitch

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τη Fitch καθησύχασε τις αγορές, ενώ η προσοχή στρέφεται στη Fed και στις δηλώσεις που θα κάνει την Παρασκευή η Janet Yellen.

Υποχωρούν από το υψηλό τριών εβδομάδων οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων, καθώς η χώρα πέρασε το «τεστ αξιολόγησης» της Fitch, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής υποβάθμισης.

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB+ με σταθερό outlook, αν και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς ο οίκος σημείωσε πως η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξακολουθεί να είναι απογοητευτική.

Υπενθυμίζεται ότι για την Πορτογαλία κρίσιμη είναι η στάση που θα κρατήσει τον Οκτώβριο η DBRS, ο μόνος από τους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, επιτρέποντας έτσι τη συμμετοχή των ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο οίκος την προηγούμενη εβδομάδα διατήρησε σταθερό το outlook της πορτογαλικής οικονομίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυξάνουν τα ρίσκα.

Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένονται οι δηλώσεις της Janet Yellen την Παρασκευή, που ίσως δώσουν ενδείξεις για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,99%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,94%, του ιταλικού τίτλου κινείται στο 1,11%, και του 10ετούς γερμανικού bund στο -0,06%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,05%, του 5ετούς στο 8,35% και του 3ετούς στο 6,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v