Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαίες απώλειες 1,9% για Dow, S&P

Πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων στη Wall με επίκεντρο τις εξελίξεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού. Εμμένει στις αρχικές του θέσεις ο Obama με το νέο σχέδιο. Εβδομαδιαία πτώση για δείκτες. Απώλειες στις ευρωαγορές.

Πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων στη Wall Street με επίκεντρο τις εξελίξεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού. Το νέο σχέδιο Obama. Εβδομαδιαία πτώση 1,9% για Dow, S&P και 2% για Nasdaq. Σε υψηλό 2 εβδομάδων το δολάριο.

Νέες απώλειες στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες αναφορικά με τις εξελίξεις για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ.

Πλέον η κατάσταση κρίνεται οριακή και αναλυτές σημειώνουν ότι το νέο σχέδιο του Obama που παρουσίασε σήμερα στους επικεφαλής των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου, ενδέχεται να αποτελεί την απέλπιδα προσπάθεια για μια τελική συμφωνία πριν το γύρισμα του χρόνου, όταν –σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις- θα πρέπει να εφαρμοστούν περικοπές δαπανών και κατάργηση φοροαπαλλαγών της τάξεως των 600 δισ. δολαρίων.

Αναφορικά με το νέο σχέδιο Obama οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται η αύξηση της φορολόγησης σε εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων στο έτος και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά πηγή του Reuters προσκείμενη στους ρεπουμπλικανούς, ουσιαστικά ο Obama εμμένει στις αρχικές του θέσεις.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι σήμερα η S&P υποστήριξε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ δεν κινδυνεύει από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων τα θετικά στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης και στην στεγαστική αγορά, για άλλη μια συνεδρίαση δεν κατάφεραν να γυρίσουν σε θετικό έδαφος τη Wall.

Συγκεκριμένα ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στις 51,6 μονάδες έναντι 50,6 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων αποτελεί ένδειξη ανάπτυξης του κλάδου.

Αντίστοιχα οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν 3,7% τον Νοέμβριο, σαφής ένδειξη τόνωσης της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε οριακά 0,1% στα 90,83 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,45% στα 1.656 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε σήμερα σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ στα 1,3218 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 2,15% στα 1,82 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 1,4% στα 22,53 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 1,21%, στις 12.938,11 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,11% κλείνοντας στις 1.402,43 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,86% στις 2.960,31 μονάδες.

Στους ρυθμούς των εξελίξεων για τον δημοσιονομικό γκρεμό κινήθηκαν σήμερα και οι ευρωαγορές οι οποίες σημείωσαν σχετικά περιορισμένες απώλειες, με μόνη εξαίρεση το γαλλικό χρηματιστήριο.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,53% στις 5.923 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,57% στις 7.612 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα 1,48% στις 3.620 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε 29% το 2012, σημειώνοντας την καλύτερη απόδοση από το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v