Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 5 εβδομάδων Dow και S&P

Κέρδη σε Dow και S&P μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Λ. Σάμερς από την προεδρία της Fed. Άνοδος 3,9% για Boeing, πτώση 3,2% για Apple. Έντονες διακυμάνσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Σε χαμηλό μήνα το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση 1,7% για πετρέλαιο.

Η αιφνίδια απόσυρση της υποψηφιότητας Λόρενς Σαμερς για τη θέση του επικεφαλής της Fed, προκάλεσε ενθουσιασμό στους επενδυτές και οδήγησε τον S&P κοντά στις 1.700 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Σάμερς ήταν το φαβορί για την ηγεσία της Fed καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν η πρώτη επιλογή του προέδρου Ομπάμα. Ωστόσο πολλοί επενδυτές θεωρούσαν ότι με το Σάμερς στο τιμόνι, η Fed θα προχωρούσε επιθετικά στο λεγόμενο tapering, δηλαδή στη μείωση των αντισυμβατικών μέτρων και της ρευστότητας στην αγορά.

Επισημαίνεται ότι η παραίτηση του Σάμερς κοινοποιήθηκε μόλις μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed από την οποία η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει την έναρξη περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας.

Από το μέτωπο της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 0,4% τον Αύγουστο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Φεβρουάριο. Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η παραγωγή στα εργοστάσια αυξήθηκε κατά 0,7%, στα ορυχεία κατά 0,3% και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 1,5%.

Επιπλέον ο δείκτης μεταποίησης Empire State υποχώρησε στις 6,3 μονάδες από 8,2 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 9,4 μονάδες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 3% μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου από τη Sterne Agee.

Στον αντίποδα ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Apple η οποία υποχώρησε 3,2% στα 449 δολ.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,77% στις 15.494,55 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,57% στις 1.697,60 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,12% στις 3.717,85 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,17 δολ. με άνοδο 0,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,2% στα 30,91 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του L. Summers για τη θέση του προέδρου της Fed. Αναλυτικά το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό μήνα έναντι του ευρώ στο 1,3374 και αντίστοιχα έναντι του γεν, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά στα 98,76.

Στην αγορά ομολόγων, βουτιά σημείωσαν οι αποδόσεις του 10ετούς και 5ετούς αμερικανικού ομολόγου μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση Σάμερς από τη κούρσα διαδοχής του Μπερνάνκε. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς υποχωρούσε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,78%. Ωστόσο αργότερα οι πιέσεις περιορίστηκαν με την απόδοση του 10ετούς τελικά να χάνει 3 μονάδες βάσης στο 2,86%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,7% στα 106,36 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 1.309 δολ./oz.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v