Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέος, Fed και αποτελέσματα δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall καθώς παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους. H επιλογή Yellen ως επικεφαλής της Fed και τα καλά αποτελέσματα της Alcoa στήριξαν τους δείκτες. Αμετάβλητο το QE. Σε χαμηλό 3 μηνών το πετρέλαιο.

Ήπιο το αγοραστικό ενδιαφέρον στη Wall Street καθώς το λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ συνεχίστηκε για 9η διαδοχική ημέρα, με τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση χρέους να βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς και οι δύο πλευρές (Δημοκρατικοί – Ρεπουμπλικανοί) δείχνουν ανυποχώρητες από τις θέσεις τους.

Ωστόσο πέρα από το «λουκέτο», το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στην επιλογή της Janet Yellen στη θέση της επικεφαλής της Κεντρική Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές έκριναν θετικά την επιλογή της από τον πρόεδρο Obama καθώς αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική Bernanke, δίνοντας προτεραιότητα στην ανεργία.
Σημειώνεται ότι η Janet Yellen είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Fed.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Fifth Third Bancorp, John Augustine,"Όσο περισσότερο διαρκεί το λουκέτο στις ΗΠΑ τόσο το χρηματιστήριο θα κινείται πτωτικά.» Όσον αφορά την επιλογή της Yellen ως επικεφαλής της Fed ο Augustine επισήμανε, "Η αγορά αναμένει από τη Yellen να συνεχίσει την πολιτική Bernanke και αυτό καθησυχάζει τους επενδυτές για το μέλλον.

Επιπλέον, θετικό αντίχτυπο στην αγορά είχε και η απόφαση της Fed να διατηρήσεις αμετάβλητο το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στα 85 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Alcoa ενισχύθηκε 2% μετά την ανακοίνωση καθαρών κερδών 24 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών 143 εκατ., το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στον αντίποδα η μετοχή της YUM υποχώρησε αισθητά καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου μειώθηκαν κατά 68% λόγω σημαντικής πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, οι εισηγμένες του δείκτη S&P αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 1,7% στα καθαρά κέρδη και 2,2% στις πωλήσεις στο γ' τρίμηνο.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,18% στις 14.802,98 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,06% στις 1.656,40 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,46% στις 3.677,78 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,05 δολ. με άνοδο 3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,2% στα 27,37 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 7 ημερών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημειώνοντας άνοδο 0,5% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 97,34 γεν. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το ευρώ στο 1,3512 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα και συγκεκριμένα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,65%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,8% στα 101,58 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,4% στα 1.306 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v