Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οικονομία και Q1 έφεραν κέρδη στη Wall

Οι «καλές» λιανικές πωλήσεις και τα αποτελέσματα της Citigroup (+4,3%) οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Τερμάτισε πτωτικό σερί για τους δείκτες. Επέστρεψε πάνω από τις 4.000 μονάδες ο Nasdaq. Σε υψηλό 3 εβδομάδων ο χρυσός.

Η μεγαλύτερη αύξηση των λιανικών πωλήσεων από το Σεπτέμβριο του 2012 και η απροσδόκητη αύξηση της κερδοφορίας της Citigroup, οδήγησε σε άνοδο τους δείκτες στη Wall.

Αναλυτικά οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1,1% το Μάρτιο έναντι αύξησης 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Το Φεβρουάριο οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί μόλις 0,3%.

Σημειώνεται ότι οι αναλυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα στοιχεία λιανικών πωλήσεων καθώς αποτελούν σαφής ένδειξη της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Επιπλέον το έλλειμμα προϋπολογισμού στις ΗΠΑ θα διολισθήσει φέτος στο 2,8% του ΑΕΠ ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, σύμφωνα με πρόβλεψη του Κογκρέσου.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,91% στις 16.173,24 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,82% στις 1.830,61 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,57% στις 4.022,69 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο η μετοχή της Citigroup ενισχύθηκε 4,3% καθώς τα αποτελέσματά της εξέπληξαν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν 4% στο α' τρίμηνο παρά τις αυξημένες δικαστικές δαπάνες και τα πρόστιμα που κλήθηκε να πληρώσει.

Επιπλέον η μετοχή της Google κινήθηκε ανοδικά 1,3% μετά την ανακοίνωση πως θα εξαγοράσει την εταιρεία κατασκευής drones, Titan Aerospace, σε μια προσπάθεια να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε περισσότερα μέρη του κόσμου.

Σε διεθνές επίπεδο παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει αντιτρομοκρατική επιχείρηση ενάντια των αυτονομιστών ενώ οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Δύσης και Μόσχας συνεχίζονται.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,62 δολ. με πτώση 11,7% ενώ αντίθετα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1% στα 25,01 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3823. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 140,77 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,63%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,2% στα 104,01 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.327 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v