Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall με ώθηση από τη Fed

Κέρδη στη Wall για τρίτη συνεδρίαση. Στο επίκεντρο η Beige Book. Αισιόδοξη η Yellen για την αμερικανική οικονομία. Ικανοποίησαν τα εταιρικά αποτελέσματα της Yahoo (+6,3%). Καλύτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή. Προβληματίζει η ουκρανική κρίση.

Τα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες της Wall για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν το Μάρτιο, κατά 0,7% έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, αναβαθμίστηκε και η πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα στο 1,2%. Σημειώνεται ότι στο α' τρίμηνο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,4%.

Από πλευράς Fed, θετικά ανταποκρίθηκε η χρηματιστηριακή αγορά στην αισιόδοξη εκτίμηση της Janet Yellen ότι έως το 2016 θα έχει επιτευχθεί πλήρης απασχόληση και σταθερότητα τιμών. Επιπλέον στη Beige Book γίνεται αναφορά για την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που ανεβάζει στροφές και τις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1% στις 16.424,65 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 1.862,30 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,29% στις 4.086,23 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Yahoo ενισχύθηκε 6,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 311,58 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Intel με τον εν λόγω τίτλο να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με άνοδο 0,5%.

Στον αντίποδα, πτώση 1,7% σημείωσε η μετοχή της Bank of America καθώς ανακοίνωσε ζημιές έναντι κερδών στο α' τρίμηνο λόγω της πληρωμής αποζημιώσεων αναφορικά με τα στεγαστικά ομόλογα που διέθεσε σε πελάτες της.

Σε διεθνές επίπεδο, στο επίκεντρο του επενδυτικών ανησυχιών παραμένει η ουκρανική κρίση. Ειδικότερα το ΝΑΤΟ φέρεται να ενισχύει τις δυνάμεις του στην ανατολική Ευρώπη την ώρα που η Ρωσία προειδοποιεί το Κίεβο για εμφύλιο. ". Για "τρομοκρατία" κατηγορεί τη Μόσχα το Κίεβο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,21 δολ. με οριακή άνοδο 0,1% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 0,6% στα 25,13 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3818. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά 0,4% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 102,30 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ανέκαμψε από το χαμηλό 9 μηνών και συγκεκριμένα κατά 3 μονάδες βάσης στο 3,49%. Παράλληλα η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε ανοδικά κατά 2 μονάδες στο 2,65%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 103,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,2% στα 1.303 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v