Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έπιασε υψηλό 14 ετών ο Nasdaq

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τις ευνοϊκές γεωπολιτικές εξελίξεις. Άλμα 175 μονάδων για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα και τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Άνοδος 11,7% για τη Dollar General.

Η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα οι υπουργοί εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν σήμερα συνομιλίες για περισσότερες από πέντε ώρες στο Βερολίνο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας υπήρξε μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,06% στις 16.838,74 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,85% στις 1.971,73 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,97% στις 4.508,31 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Dollar General εκτοξεύτηκε 11,7% μετά την προσφορά ύψους 9,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Family Dollar η οποία ενισχύθηκε 5%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αεροπορικές εταιρείες Delta Air Lines και Southwest Airlines εξαιτίας της μείωσης στην τιμή πετρελαίου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Monster Beverage Corp. (-5,3%) υποχώρησε από το υψηλό 24 ετών, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Jefferies Group.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον οικοδομικό κλάδο στις ΗΠΑ βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο καθώς ανήλθε σε υψηλό επτά μηνών.

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και το συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,21 δολ., σημειώνοντας άνοδο 0,2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 2,6% στα 22 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3386 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το γεν στα 102,54 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,37%. Σημειώνεται ότι από τις 31 Ιουλίου, το 10ετές έχει υποχωρήσει σχεδόν 20 μονάδες και οδεύει για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο 2014.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,4% στα 96,33 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% στα 1.301 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v