Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πτώση με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ήπια πτώση στην αμερικανική αγορά, που πάντως ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας. Θετικά τα εγχώρια μακροοικονομικά στοιχεία, προβληματίζει η αναθέρμανση του ουκρανικού μετώπου. Ανακάμπτουν πετρέλαιο και χρυσός.

Απώλειες στην αμερικανική αγορά, που πάντως ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται από την αναθέρμανση του μετώπου στην Ουκρανία. 

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,25% στις 17.080 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε από το ορόσημο των 2.000 μονάδων που "κατέκτησε" την Τρίτη, στις 1.997 μονάδες με απώλειες 0,25% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 4.558 μονάδες με πτώση 0,25%. 

Σήμερα οι γεωπολιτικές εντάσεις έκαναν την επανεμφάνισή τους, μετά την ανακοίνωση του Κιέβου για εισβολή ρωσικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη και κατάληψη της παράκτιας πόλης Νοβοαζόβσκ.

Η νευρικότητα για την ουκρανική κρίση δημιούργησε αφορμές για ρευστοποιήσεις κερδών και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα μηνός όπου αναρριχήθηκαν χθες. Αισθητή ήταν η πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την αιφνιδιαστική άνοδο της ανεργίας στην Γερμανία, με τον γερμανικό δείκτη DAX να υποχωρεί 1,12% στις 9.463 μονάδες, ενώ ο FTSE υποχώρησε 0,36% στις 6.806 μονάδες, και ο CAC 0,67% στις 4.366 μονάδες.

Οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένουν δυσοίωνες, γεγονός που επιτείνει τις προοπτικές εισαγωγής νέων δραστικών μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Καθώς η περιφέρεια απειλείται με αποπληθωρισμό, όπως έδειξαν και τα κρίσιμα στοιχεία για τον γερμανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, όλα τα βλέμματα είναι επικεντρωμένα στην ανακοίνωση των μεγεθών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, την Παρασκευή.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, συνεχίστηκε η ροή ευνοϊκών μακροοικονομικών ειδήσεων.

H αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό υψηλότερο από την αρχική μέτρηση στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την δεύτερη επίσημη εκτίμηση. Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε 4,2% από 4% στην α΄ μέτρηση.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας υποχώρησε ακόμη περισσότερο την περασμένη εβδομάδα και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών.

Από το επιχειρηματικό πεδίο, η Dollar General ανακοίνωσε αύξηση κερδών ανά μετοχή για το β΄ τρίμηνο, ενώ αποτελέσματα κοινοποιούν επίσης η Abercrombie & Fitch και η Williams-Sonoma.

Στις υπόλοιπες αγορές, ανέκαμψαν πετρέλαιο και χρυσός, με την τιμή του κίτρινου μετάλλου να ενισχύεται στα 1.290 δολάρια με άνοδο 0,51% ενώ ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,8% στα 94,62 δολάρια το βαρέλι. Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v