Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 288 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed. Κέρδη άνω του 2% για S&P και Nasdaq. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο ενεργειακός κλάδος. Κέρδη για Chevron (+4,2%) και Exxon Mobil (+3%). Ανέκαμψε το ρωσικό ρούβλι 10%. Υψηλότερα 0,5% το πετρέλαιο. Νέα πτώση για τον χρυσό.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε η Wall Street μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν το πετρέλαιο, το ρωσικό ρούβλι καθώς και οι αποφάσεις από τη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Ειδικότερα η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από το χαμηλό πέντε ετών, τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Αντίστοιχα και η ισχυρή ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, καθησύχασε έστω και πρόσκαιρα τις ανησυχίες, τόσο για την κατάσταση της ρωσικής οικονομίας όσο για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Επιπλέον οι επενδυτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίαση της Fed. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αλλαγή του guidance των επιτοκίων, απόφαση που προκάλεσε την περεταίρω άνοδο της Wall Street.

Η Fed εγκατέλειψε την φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα» και την αντικατέστησε με την διατύπωση ότι θα δείξει «υπομονή» για την πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτήν την αρχή, κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αναμένει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί πάνω από 2% στο δ' τρίμηνο .

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 17.356,87 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,04% στις 2.012,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,12% στις 4.644,31 μονάδες.

Στον ενεργειακό κλάδο οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν άνοδο 4,2% και 3% αντίστοιχα.
Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τον τραπεζικό κλάδο με τους τίτλους Citigroup και Bank of America να κερδίζουν άνω του 2,5%.

Στον αντίποδα ο τίτλος της FedEx Corp. υποχώρησε 3,7% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 1,98 δολ., με κέρδη 10% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχυόταν 2,4% στα 19,41 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 2,10%. Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,97% (-2 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,79% (-2 μ.β.). Επιπλέον το γερμανικό 10ετές ομόλογο παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,60%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2458 δολ. Παράλληλα, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 117,01 γεν. Επιπλέον το ρωσικό ρούβλι κατέγραψε άλμα 10% έναντι του δολαρίου στα 61 ρούβλια μετά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας να διαθέσει συνάλλαγμα έως 7 δισ. δολάρια προκειμένου να στηριχθεί το εθνικό νόμισμα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 56,25 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.188 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v