Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δίχασε τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τερμάτισαν τα διαδοχικά ρεκόρ για τον Dow Jones. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed. Δύσκολη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο ευρώ κάτω από το 1,11 δολ. Άνοδος για το πετρέλαιο και τον χρυσό.

Μικρή πτώση κατέγραφε η Wall Street μέχρις ότου δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Τότε οι χρηματιστηριακοί δείκτες γύρισαν ανοδικοί καθώς η Κεντρική Τράπεζα σχεδόν απέκλεισε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Fed χαρακτήρισαν δύσκολη την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο ενώ δικαιολόγησαν τα αδύναμα αμερικανικά οικονομικά στοιχεία του α' τριμήνου στον βαρύ χειμώνα.

Ωστόσο η άνοδος της Wall Street δεν κράτησε πολύ καθώς λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης οι δείκτες Dow Jones και S&P επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, "οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο λόγω των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο".

Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,15% -τερματίζοντας στις δύο συνεδριάσεις τα σερί νέων υψηλών- στις 18.285,40 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 2.125,85 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,03% στις 5.071,74 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Lowe's υποχώρησε 4,8% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων α' τριμήνου.

Επιπλέον, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τις Southwest Airlines και τη Delta Airlines να υποχωρούν 9% και 5,6% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα η μετοχή της Target Corp. ενισχύθηκε 0,3% καθώς η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων ανακοίνωσε αύξηση 52% στα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν και οι ενεργειακοί τίτλοι Chevron (+0,3%) και Exxon Mobil (+0,2%) με ώθηση από την ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου. Ειδικότερα η τιμή του μαύρου χρυσού κατέγραψε άνοδο 1,7% στα 58,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,4 δολ., με πτώση 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στο 1,1082 δολ. Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από τρεις μέρες το δολάριο διαπραγματευόταν σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στο 1,1446.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,25%. Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,63%. Παράλληλα, άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,86% (+4 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,79% (+1 μ.β.).

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στα 1.210 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v