Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο τον Ιούλιο στη Wall Street

Άνοδος άνω του 2% για S&P και Nasdaq τον Ιούλιο. Ωστόσο με πτώση έκλεισε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Έντονες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Απώλειες 5,2% για την Chevron και 4,6% για την Exxon Mobil. «Βουτιά» 21% για το πετρέλαιο τον Ιούλιο.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τις νέες πιέσεις που ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 47 δολ. ανά βαρέλι.

Ωστόσο, η πτώση ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξαν τα απογοητευτικά στοιχεία τόσο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και του κόστους απασχόλησης στις ΗΠΑ, τα οποία δημιούργησαν εκ νέου προσδοκίες για πιθανή καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο στις ΗΠΑ υποχώρησε από το υψηλό πέντε μηνών καθώς κινήθηκε χαμηλότερα στις 93,1 μονάδες έναντι 96,1 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 93,3 μονάδες.

Αντίστοιχα, το κόστος απασχόλησης στο β' τρίμηνο σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από το 1982, μόλις 0,2%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,3% στις 17.692 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 2.104 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,01% στις 5.128 μονάδες.

Τον Ιούλιο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,4%, ο S&P 2% και ο Nasdaq 2,9%.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο καθώς η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε περεταίρω, κάτω από τα 48 δολ.

Επιπλέον απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι πετρελαϊκές Chevron και Exxon Mobil με την μετοχή της πρώτης να καταγράφει πτώση 5,2% και της δεύτερης 4,6%. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Chevron γνωστοποίησε τη μικρότερη κερδοφορία των τελευταίων 12 ετών και αντίστοιχα η Exxon τη μικρότερη των τελευταίων έξι ετών.

Στον αντίποδα η μετοχή της Coca Cola ενισχύθηκε 12,3% μετά από πληροφορίες ότι οι τρεις εταιρείες εμφιάλωσης της Coca Cola στην Ευρώπη βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευσή τους.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,91 σεντς, με άνοδο 5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,5% στα 1,0987 δολ. Ωστόσο τον Ιούλιο το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 1,4% σε σχέση με το δολάριο.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,19% και η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κατά μία μ.β. στο 0,61%. Παράλληλα οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς και του ισπανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσαν πτώση κατά έξι μ.β. στο 1,77% και στο 1,85%, αντίστοιχα.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,9% στα 47,12 δολάρια ανά βαρέλι, καταγράφοντας μηνιαίες απώλειες 21%. Αντίστοιχα τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο ετών σημείωσε η τιμή του χρυσού τον Ιούλιο καθώς κινήθηκε χαμηλότερα κατά 6,5%. Ωστόσο σήμερα ο χρυσός ενισχύθηκε 0,6% στα 1.094 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v