Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες στη Wall Street μετά από τριψήφια πτώση. Ήπια κέρδη για τον χρυσό. Άλμα 1,6% του γεν έναντι του δολαρίου. Αρνητικό γύρισμα για το αμερικάνικο 10ετες. Απώλειες 2% για το αργό κάτω από τα $47.

Διαγράφουν τις απώλειες οι αμερικάνικες μετοχές, με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο 100 μονάδων λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, μετά την μείωση των πιθανοτήτων που δίνουν οι bookmakers για το ενδεχόμενο ενός Brexit

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,6% ή 100 μονάδες στις 17.740 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,1% υψηλότερα στις 4.841 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,2% στις 2.077 μονάδες.

Το βράδυ της Τετάρτης η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επιπλέον επέκταση της νομισματικής πολιτικής. Ο διοικητής της BoJ δήλωσε πως η ενίσχυση του γεν θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην ιαπωνική οικονομία και στον πληθωρισμό.

Αμετάβλητα άφησε την Τετάρτη τα επιτόκια και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ μείωσε τις προβλέψεις της για την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η Janet Yellen υποστήριξε πως παράγοντες όπως η χαμηλή παραγωγικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να κρατήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα για παρατεταμένο διάστημα.

Την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε και αυτή σταθερά τα επιτόκια στο 0,5%, ενώ προειδοποίησε για τους κινδύνους ενός Brexit.

Από το μέτωπο των μάκρο, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 277.000 από 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στις 270.000.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, κινήθηκε στις 269.500.

Οι αμερικανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Μάιο, λόγω των υψηλότερων τιμών στη βενζίνη και τα όλο και πιο ακριβά ενοίκια, σύμφωνα με κυβερνητικό δείκτη που παρακολουθεί το κόστος ζωής.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,3%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,1% στα 46,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άνοδο 0,2% στα 1.290 δολάρια ανά ουγκιά. Το πολύτιμο μέταλλο είχε ξεπεράσει τα $1.300 κατά την διάρκεια της συνεδρίασης

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα καταγράφει άλμα 1,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να βρίσκεται στα 104,15 γεν το δολάριο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,57%. Νωρίτερα άγγιξε το 1,52%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v