Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στο νήμα για τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης. Πέμπτη σερί πτώση για τους δείκτες. Βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων η Fed. Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για Brexit. Κράτησε τα 48 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό Νοεμβρίου 2012 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ.

Με πτώση έκλεισε η Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων της Fed και των δηλώσεων της Janet Yellen.

Όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο ενώ έστειλε σήμα για δύο αυξήσεις εντός του 2016. Επιπλέον υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2016 στο 2% από 2,2% προηγουμένως.

Αργότερα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, χαρακτήρισε μικτά τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι θα είναι προσωρινή η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο α’ τρίμηνο και επανέλαβε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ευάλωτη στη διεθνή αβεβαιότητα.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Brexit εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε 1% στα 48,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,4% το Μάιο, κυρίως λόγω της ανόδου στις τιμές καυσίμων. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Ebix κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Patriot National έναντι 9,5 δολ. ανά μετοχή ήτοι με premium 37% σε σχέση με το χρηματιστηριακό κλείσιμο της Τρίτης.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 17.640 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,18% στις 2.071 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,18% στις 4.834 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,1%) και General Electric (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-1,6%) και Cisco Systems (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1270 από 1,1206 την προηγούμενη μέρα. Αντίστοιχα το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,5% σε σχέση με τη στερλίνα στο 1,4181.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά για έκτη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.288 δολ./oz. Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση το πολύτιμο μέταλλο έφτασε να διαπραγματεύεται στα 1.300 δολ. για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 1,59%, σε χαμηλό αντίστοιχο του Νοεμβρίου 2012. Παράλληλα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε αρνητικό πρόσημο στο -0,007%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v