Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yποχωρεί η Wall Street μαζί με το δολάριο

Χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στη Wall Street, με το βλέμμα των επενδυτών στις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ. Ράλι για τα treasuries. Πτώση πάνω από 1% για το αργό. Ενισχύεται ο χρυσός.

Yποχωρεί η Wall Street μαζί με το δολάριο

Με αρνητικά πρόσημα ξεκινούν οι αμερικανικές μετοχές την πρώτη εβδομάδα της προεδρίας Τραμπ, εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones κινείται 0,4% χαμηλότερα στις 19.752 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,38% στις 5.533 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 0,44% στις 2.261 μονάδες.

«Φαίνεται πως δεν θα υπάρξουν ήσυχες εβδομάδες στην προεδρία Τραμπ. Ωστόσο, η παρουσίαση των λεπτομερειών της ατζέντας του θα είναι πολύπλοκη και θα απαιτήσει πολλή δουλειά από τα μέλη της κυβέρνησής του και το προσωπικό των υπουργείων, καθώς και συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο. Ως εκ τούτου, σε πολλούς τομείς θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι και μήνες, για να πάρουν πλήρη μορφή οι νέες πολιτικές», ανέφερε αναλυτής της JP Morgan. 

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την έναρξη των διαδικασιών επαναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά. Ο κ. Τραμπ αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία TPP, μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,39% στα 52,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,84% υψηλότερα, στα 1.215 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας.Ο δείκτης του δολαρίου που καταγράφει τις κινήσεις του αμερικάνικου νομίσματος έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων, σημειώνει πτώση 0,5% στις 100,28 μονάδες. Το δολάριο υποχωρεί 1% έναντι του γεν και 0,35% έναντι του ευρώ.

Στα ομόλογα, ράλι πραγματοποιεί το αμερικάνικο 10ετες. Η απόδοση του αμερικανικού τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, βουτάει οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,38%. 

Στο ταμπλό, πτώση 1,3% σημειώνει η μετοχή της General Electric.

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Qualcomm, καταγράφει απώλειες 13% μετά από μήνυση της Apple κατά της εταιρείας. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v