Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Με απώλειες 27 μονάδων ξεκίνησε την εβδομάδα ο Dow Jones. Προβλημάτισαν οι πρώτες αποφάσεις Τραμπ. Καλά τα εταιρικά αποτελέσματα. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Χαμηλότερα η τιμή του πετρελαίου. Άνοδος για τον χρυσό.

Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street

Μικρή πτώση κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο των πρώτων οικονομικό-πολιτικών αποφάσεων Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η νέα διοίκηση προχωρά στην απόσυρση των ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία TPP στην οποία συμμετέχουν 16 χώρες του Ειρηνικού και στην επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA με τον Καναδά και το Μεξικό.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ξανά για μαζική μείωση φόρων και απείλησε με δασμούς όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

«Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η νέα διοίκηση. Ο κόσμος θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον Τραμπ σε όσα θα πράξει και όχι σε όσα θα πει τις πρώτες 100 μέρες», σημειώνει η πρόεδρος της Tower Bridge Advisors, Maris Ogg.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η Halliburton (-3%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στο δ’ τρίμηνο ανήλθαν στα 4σεντς έναντι 2 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Στον αντίποδα τα έσοδα μειώθηκαν στα 4,02 δισ. από 5,08 δισ. πέρυσι και 4,1 δισ. που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Παράλληλα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γνωστοποίησαν τα MacDonalds (-0,7%). Συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,44 δολ. και τα έσοδα στα 6,03 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν τα κέρδη να ανέλθουν στο 1,41 δολ. και τα έσοδα στα 6 δισ.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τα μέσα του 2016 ενώ παραμένει μειωμένη κατά 7% από τα ιστορικά υψηλά του 2015. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,9% στα 52,75 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο μεταξύ, οι δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «προς το τέλος του προηγούμενου έτους το δολάριο ανέβαινε καθώς οι επενδυτές έβλεπαν ισχυρή ανάπτυξη και άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων. Τώρα όμως τα δεδομένα άλλαξαν. Πλέον φαίνεται πως είμαστε πιο κοντά σε ηπιότερη ανάπτυξη και σε εμπορικούς πολέμους».

Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό μήνα έναντι του ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,5% στο 1,0749 από 1,0703 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, το αμερικανικό νόμισμα «βούλιαξε» 1,4% σε σχέση με το γεν στα 112,99.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,14% ή 27 μονάδων στις 19.800, ο S&P σημείωσε πτώση 0,27% στις 2.265 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,04% στις 5.552 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,9%) και Cisco (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των General Electric (-2,8%) και Merck & Co (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 17ης Νοεμβρίου, καταγράφοντας άνοδο 0,9% στα 1.215 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,4%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v