”Μάζεψε” τις απώλεις στο φινάλε η Wall

Ανέκαμψε στην τελευταία ώρα των συναλλαγών η αμερικανική αγορά, χωρίς ωστόσο να αποφευχθούν τα αρνητικά πρόσημα, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Dow Jones. Πιέσεις για Intel μετά από υποβάθμιση προβλέψεων, αλλά και για τη Citi, λόγω εκτιμήσεων για νέες ζημιές στο α’ τρίμηνο. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Με απώλειες, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σημαντικά στο φινάλε, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.213,8 μονάδες με πτώση 0,37% ενώ νωρίτερα βρέθηκε να χάνει έως και 200 μονάδες, με το ορόσημο των 12.000 μονάδων να απειλείται. Ο Nasdaq έκλεισε τελικώς σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,07%, στις 2.260,28 μονάδες. Πτώση 0,34% για τον S&P 500, στις 1.326,75 μονάδες.

”Όλοι λένε να μην ανησυχούμε αλλά η αγορά μας λέει ότι θα έπρεπε να έχουμε τρομάξει” σχολίαζε νωρίτερα ο Ken Tower, αναλυτής της Covered Bridge Tactical.

Η σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτήθηκε από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για Intel και Citigroup, από την ομιλία του Ben Bernanke, από την οποία οι επενδυτές κράτησαν την εκτίμηση ότι αναμένονται νέες κατασχέσεις κατοικιών, αλλά και τα σενάρια για διάσωση της Ambac.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο διάσωσης της εταιρίας ασφάλισης ομολόγων, μέσω ”ένεσης” ρευστότητας αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.

Σε ομιλία του νωρίτερα, ο κεντρικός τραπεζίτης Ben Bernanke, ζήτησε από τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να καταβάλλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες προσπάθειες και ”νέες ιδέες” με βασικό στόχο τον περιορισμό των κατασχέσεων κατοικιών.

Η πραγματική ανακούφιση για την αγορά ενυπόθηκων δανείων θα προέλθει μόνο εάν σταθεροποιηθεί αρχικά και στη συνέχεια ανακάμψει η αγορά κατοικίας, σημείωσε σχετικά. Ωστόσο, πρόβλεψε ότι οι κατασχέσεις αναμένεται να συνεχιστούν στο επόμενο διάστημα.

Στην αγορά, η Intel δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, οι οποίες διαχύθηκαν στο σύνολο σχεδόν των τεχνολογικών τίτλων (με τον τίτλο της Google να υποχωρεί κάτω από τα 450 δολάρια), μετά την μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας της για το τρέχον τρίμηνο λόγω χαμηλότερων τιμών σε κάποια προϊόντα της σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.

Νέα ισχυρή ”βουτιά” πάνω από 4% για τον τίτλο της Citigroup, καθώς η Merrill Lynch προχώρησε σε μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη της τράπεζας, σημειώνοντας πως υπάρχει πιθανότητα διαγραφής 15 δισ. δολαρίων στο α’ τρίμηνο λόγω subprime και CDO’s.

Το πετρέλαιο έκλεισε τελικώς κάτω από τα 100 δολάρια/βαρέλι εν μέσω σεναρίων ότι ο OPEC τελικώς δεν θα προχωρήσει σε μείωση παραγωγής στην αυριανή σύσκεψη.

Το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 0,49%, στα 44,53 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 2,32%, στα 10,64 δολάρια. Πτώση 2,32% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 13,90 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,87%, στις 5.767,7 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 εμφάνισε πτώση 1,41%, στις 4.675,91 μονάδες. Πτώση 2,17% για τον DAX 30, στις 6.545,04 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v