Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο τεχνολογικός δείκτης. Οριακά κέρδη για Dow Jones και S&P. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. «Βουτιά» 5,3% για τη μετοχή της American Airlines. Κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο.

Άνοδος στη Wall Street με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων κινήθηκε η Wall Street.

Ειδικότερα, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η UPS (+1,1%). Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,32 δολάρια και τα έσοδα στα 15,32 δις. Οι αναλυτές προέβλεπαν καθαρά κέρδη στο 1,29 δολ. και έσοδα στα 15,17 δισ.

Αντίστοιχα, ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησε και η PayPal Holding (+6,2%). Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 384 εκατ. δολάρια και τα έσοδα ανήλθαν στα 2,98 δις. δολάρια.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της American Airlines (-5,3%) καθώς τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 234 εκατ. ή 46 σεντς ανά μετοχή έναντι 700 εκατ. ή 1,14 σεντς ανά μετοχή, πέρυσι. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στα κέρδη ανά μετοχή στα 57 σεντς.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης, αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Alphabet, Amazon.com, Intel και Microsoft.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 14.000 στις 257.000 αιτήσεις.

Επιπλέον παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Wall Street με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα αλλά και έτοιμος να υπερασπιστεί τους συμμάχους του στην περιοχή, σύμφωνα με το CNBC. Παράλληλα, ο Τραμπ φέρεται να κάνει ένα βήμα πίσω και να κρατά τις ΗΠΑ εντός της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, ζητώντας ωστόσο επαναδιαπραγμάτευση των όρων της καθώς όπως έχει υποστηρίξει, «η συμφωνία έχει τιμωρήσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, χλιαρή ήταν η υποδοχή της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ από τη χρηματιστηριακή αγορά παρά την πρόβλεψη για μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% από 35% προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι χθες- όταν και παρουσιάστηκε το φορολογικό σχέδιο -η Wall Street γύρισε σε αρνητικό έδαφος στο τέλος της συνεδρίασης ενώ σήμερα οι δείκτες κινήθηκαν ήπια ανοδικά με τους αναλυτές να αναμένουν διευκρινίσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,03% στις 20.981 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,06% στις 2.388 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 6.048 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,2%) και Intel Corp. (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-1,9%) και Caterpillar (-1,8%).

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά παρά τις προσπάθειες των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 1,3% στα 48,97 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,0877 δολ. από 1,0905 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.265 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης στο 2,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v