Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 140 μονάδων για τον Dow Jones

Ανέκαμψε το αμερικανικό χρηματιστήριο για δεύτερη διαδοχική μέρα μετά τη «βουτιά» της Τετάρτης. Εβδομαδιαία πτώση για τους δείκτες. Άνοδος 2,2% για την Caterpillar. Πάνω από τα 50 δολ. το πετρέλαιο. Νέες πιέσεις στο δολάριο.

Άνοδος 140 μονάδων για τον Dow Jones

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε η Wall Street για δεύτερη μέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με αναλυτή, «ο διορισμός από το Υπουργείο Δικαιοσύνης του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλλερ ως ειδικού ανακριτή στις έρευνες για διασυνδέσεις στελεχών της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ με τη Ρωσία, φαίνεται να αποκλιμακώνει τις αντιδράσεις από την αιφνίδια απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ».

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η έρευνα για τις σχέσεις με τη Ρωσία διχάζει τη χώρα.

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα των New York Times προκάλεσε νέα αναστάτωση στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ ανέφερε σε Ρώσους αξιωματούχους ότι ένιωσε να φεύγει η πίεση από πάνω του με την απόλυση του πρώην επικεφαλής του FBI, Tζέιμς Κόμεϊ.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Deere. Συγκεκριμένα τα κέρδη ανά μετοχή εκτοξεύτηκαν στα 2,49 δολ. από 1,63 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα αυξήθηκαν στα 8,29 δισ. δολάρια από 7,88 δισ. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στο 1,63 δολ. και έσοδα στα 8,02 δισ. δολ.

Στον αντίποδα απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Campbell Soup στο γ’ τρίμηνο καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 59 σεντς και τα έσοδα στα 1,85 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 64 σεντς και 1,87 δις.

Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 50 δολ. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου οι χώρες- μέλη θα αποφασίσουν την παράταση της συμφωνίας για μείωσης της παραγωγής έως το Μάρτιο του 2018 αντί για το τέλος του 2017. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2% στα 50,33 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε άνω του 5%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,69% ή 142 μονάδων στις 20.804, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,68% στις 2.381 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,47% στις 6.083 μονάδες.

Στην εβδομάδα οι Dow Jones και S&P υποχώρησαν 0,4%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,2%) και General Electric (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-0,5%) και Merck & Co (-0,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε σε νέο χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στο 1,1207 δολ. από 1,1103 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% στα 1.1253 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο «κέρδισε» 2,1%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,24%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v