Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέταρτη κερδοφόρα συνεδρίαση για τη Wall Street

To μακροβιότερο ανοδικό σερί από τον Φεβρουάριο συνεχίζουν οι Dow Jones και S&P. Πάνω από τα 51 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Από το χαμηλό έξι μηνών ανέκαμψε το δολάριο. Πτώση για τον χρυσό.

Τέταρτη κερδοφόρα συνεδρίαση για τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές παραμένουν επικεντρωμένοι στο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό.

Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσγειώθηκε στη Ρώμη και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον Πάπα, με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε., με ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ καθώς και με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου G7.

Όπως σχολίασε αναλυτής της Charles Schwab: «Το ταξίδι στο εξωτερικό σίγουρα βοηθά την εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ. Όχι τόσο για όσα κάνει αλλά κυρίως γιατί το πρόγραμμά του είναι πολύ συγκεκριμένο και δεν υπάρχει χρόνος για να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε σε χαμηλό οχτώ μηνών τον Μάιο στις 52,5 μονάδες από 52,8 τον Απρίλιο ενώ ο δείκτης υπηρεσιών έπιασε υψηλό τεσσάρων μηνών στις 54 μονάδες από 53,1 προηγουμένως.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την πρόταση Τραμπ να πουληθούν τα μισά από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συζητούν παράταση της συμφωνίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έως τον Μάρτιο 2018 προκειμένου να συγκρατηθούν οι πιέσεις στις τιμές αργού. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε για πέμπτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 51,47 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 20.937 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 2.398 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,08% στις 6.138 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,8%) και Caterpillar (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (-0,7%) και Walt Disney (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1197 δολ. από 1,1237 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,5% στα 1.1255 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης στο 2,28%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v