Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall Street μετά τον Κόμεϊ

Yψηλότερα κινούνται οι δείκτες, με τους επενδυτές να εκτιμούν πως η κατάθεση Κόμεϊ δεν θα έχει άμεσες συνέπειες για τον Τραμπ. Νέο ρεκόρ για τον Dow Jones. Yποχωρούν χρυσός και πετρέλαιο. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η Wall Street μετά τον Κόμεϊ

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον Dow Jones να σκαρφαλώνει σε νέα υψηλά, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

O Dow Jones ενισχύεται 0,35% στις 21.248 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό. Ο Nasdaq κινείται 0,26% υψηλότερα στις 6.313 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,19% στις 2.437 μονάδες. 

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Τραμπ ότι δυσφήμησε την υπηρεσία και τον ίδιο για να δικαιολογήσει την απόλυση του, λέγοντας πως «αυτά ήταν ψέματα».

Στην κατάθεση του σε επιτροπή της Γερουσίας, ο κ. Κόμεϊ ανέφερε πως κράτησε σημειώσεις από τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Τραμπ γιατί ανησυχούσε πως ο πρόεδρος θα μπορούσε να πει ψέματα για τη φύση των μεταξύ τους συναντήσεων. 

Ο ίδιος τόνισε πως εξέλαβε τα λόγια του κ. Τραμπ ως μια εντολή να εγκαταλείψει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν. Ωστόσο, δεν έφθασε στο σημείο να μιλήσει για παρακώλυση της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ δεν αποκάλυψε κάποιο στοιχείο εναντίον του σε σχέση με τη Ρωσία, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για μια άμεση επίπτωση στην λειτουργία της κυβέρνησης. 

Οι επενδυτές «χωνεύουν» επίσης τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως η ανάπτυξη της ευρωζώνης ανεβάζει ταχύτητα, ενώ τα ρίσκα στην οικονομία είναι πλέον ισορροπημένα.

Ωστόσο σημείωσε ότι η ανάκαμψη δεν έχει δημιουργήσει ακόμα πληθωριστικές πιέσεις ικανές να επιτύχουν τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει δώσει ακόμα πειστικά σημάδια ότι έχει ανοδική τάση, τόνισε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 10.000 σε 245.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Ιουνίου, όπως ενημέρωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αιτήσεις είχαν αυξηθεί κατά 20.000, με την Καλιφόρνια, το Τενεσί, το Κάνσας και το Μιζούρι να αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.

Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν υποχώρηση στις αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα, σε 240.000.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός διολισθαίνει 0,6% στα 1.285 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,07% στα 45,05 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1244 δολαρίου/ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nordstrom πραγματοποιεί άλμα 15,6%. Η εταιρεία εξετάζει πρόταση για έξοδο από το χρηματιστήριο. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v