Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη σκιά του Κόμεϊ

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με τον Nasdaq να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών στην κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ. Στο επίκεντρο οι βρετανικές εκλογές. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακή πτώση για το πετρέλαιο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq στη σκιά του Κόμεϊ

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street και μετά την ακρόαση του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ από Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο Κόμεϊ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι εξέλαβε ως εντολή την προτροπή Τραμπ να διακόψει τις έρευνες για τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι υπήρξε απόπειρα ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές.

Η κατάθεση Κόμεϊ αν και χαρακτηρίστηκε δραματική από μερίδα Αμερικανών δημοσιογράφων, ωστόσο φάνηκε να μην «τρομάζει» τους αναλυτές.

Όπως σχολίασε ο αναλυτής της Boston Private Wealth, Robert Pavlic : «Οι επενδυτές παρακολούθησαν "στενά" την κατάθεση του Κόμεϊ προκειμένου να αξιολογήσουν πόση ζημιά θα προκαλέσει στον πρόεδρο Τραμπ και αν θα του επιτρέψει να εφαρμόσει την αναπτυξιακή του ατζέντα. Αυτό είναι για το μόνο που ενδιαφέρεται η αγορά».

«Οι επενδυτές δεν “εντυπωσιάστηκαν". Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει ζήτημα είναι η ενδεχόμενη καθυστέρηση στις φορολογικές περικοπές», υποστήριξε ο πρόεδρος της Titus Wealth Management, Eric Aanes.

Πέρα όμως από την κατάθεση Κόμεϊ, η επενδυτική προσοχή ήταν στραμμένη και στα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών που θα ανακοινωθούν σήμερα, αργά το βράδυ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Τερέζα Μέι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές. Νωρίτερα, το βρετανικό χρηματιστήριο υποχώρησε 0,38% στις 7.449 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10.000 στις 245.000 αιτήσεις έναντι 240.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση οι αιτήσεις είχαν αυξηθεί κατά 20.000.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου στον απόηχο της απροσδόκητης αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και της πιθανής ακύρωσης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,2% στα 45,64 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,04% στις 21.182 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 2.433 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,39% στις 6.321 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Dow Jones είχε πιάσει νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,5%) και Caterpillar (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,5%) και Merck & Co (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη μέρα από το χαμηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1213 δολ. από 1,1256 την Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,1% στα 1.279,50 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,20%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v