Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street παρά τα ανοιχτά μέτωπα

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο εν αναμονή της κατάθεσης του Τζέιμς Κόμεϊ και των βρετανικών εκλογών. «Βουτιά» 5,1% για την τιμή του πετρελαίου. Από το χαμηλό επτά μηνών ανέκαμψε το δολάριο.

Ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street παρά τα ανοιχτά μέτωπα

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με την προσοχή να βρίσκεται στραμμένη στην αυριανή μέρα.

Ειδικότερα, οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση ενόψει της κατάθεσης του πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ στο Κογκρέσο αναφορικά με την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές στις ΗΠΑ καθώς και της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στη Μεγάλη Βρετανία όπου το μεγάλο προβάδισμα του Συντηρητικού κόμματος έναντι των Εργατικών (όπως τουλάχιστον προέβλεπαν αρχικά οι δημοσκοπήσεις) δείχνει πλέον αβέβαιο.

Σημειώνεται ότι και η κατάθεση Κόμεϊ και οι βρετανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για αύριο.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η γραπτή κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ, μία μέρα πριν από την ακρόαση στην Επιτροπή του Κογκρέσου. Ο πρώην αρχηγός του FBI, υποστήριξε ότι ο Τραμπ του είχε ζητήσει - πέρα από απόλυτη αφοσίωση- να εγκαταλείψει την έρευνα για τον πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διένεξη των αραβικών χωρών του Κόλπου με το Κατάρ. Χθες ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ και ο Πούτιν τάχθηκαν υπέρ μιας διπλωματικής λύσης. Σήμερα, το Ιράν κατηγόρησε ανοιχτά τη Σαουδική Αραβία για την διπλή επίθεση στην Τεχεράνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, η διακίνηση εμπορευμάτων στη Ντόχα, όπως πετρέλαιο και τρόφιμα, έχει ήδη πληγεί έπειτα από μόλις δύο μέρες διπλωματικής τριβής.

Νωρίτερα, ο οίκος S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της οικονομίας του Κατάρ κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ- από ΑΑ προηγουμένως.

Επιπλέον, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι αναλυτές ανησυχούν ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή ενδεχομένως να ακυρώσει την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής έως τον Μάρτιο του 2018. Επιπλέον οι πιέσεις εντάθηκαν στο πετρέλαιο μετά την απροσδόκητη αύξηση στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός «βούλιαξε» 5,1% στα 45,72 δολάρια ανά βαρέλι.

Όπως ήταν αναμενόμενο η «βουτιά» του πετρελαίου οδήγησε σε ισχυρή πτώση τον ενεργειακό κλάδο (-1,6%) στη Wall Street. Ενδεικτικά η μετοχή της Marathon Oil υποχώρησε 5,5%.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,17% στις 21.173 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 2.433 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 6.297 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,5%) και UnitedHealth (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,1%) και Coca Cola (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1255 δολ. από 1,1277 την Τρίτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε από το υψηλό επτά μηνών καθώς κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 1.293 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v