Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε πάνω από τις 22.000 μονάδες ο Dow Jones

Με μικρή άνοδο πέρασε πάνω από τις 22.000 μονάδες ο Dow Jones και «βλέπει» νέα ιστορικά υψηλά. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της Fed και η αποκλιμάκωση της έντασης με τη Β. Κορέα. Πιέσεις στο δολάριο. Πτώση για το πετρέλαιο.

Επέστρεψε πάνω από τις 22.000 μονάδες ο Dow Jones

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα.

Χθες ο πρόεδρος της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν ανέβαλε την εκτόξευση πυραύλων κατά της αμερικανικής νήσου Γκουάμ, στον απόηχο των δηλώσεων των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, Jim Mattis και Rex Tillerson ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ανατροπή του καθεστώτος.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκαν διχασμένοι αναφορικά με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017 καθώς είναι έντονος ο προβληματισμός για τον χαμηλό πληθωρισμός που επιμένει στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, τα μέλη της Fed συμφώνησαν να προχωρήσουν «σχετικά σύντομα» στην συρρίκνωση του ισολογισμού που αγγίζει τα 4,5 τρις. δολάρια.

Νωρίτερα αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την κατάργηση του Συμβουλίου Αμερικανικής Βιομηχανίας από τον Τραμπ μετά την παραίτηση δύο ακόμα μελών και συγκεκριμένα των CEO της 3M και της Johnson & Johnson.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Target καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,22 δολ. από 1,16 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 16,43 δις. δολάρια από 16,17 δις. πέρυσι.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 4,8% τον Ιούλιο έναντι αύξησης 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση της παραγωγής αργού σε υψηλό δύο ετών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε στα 9,5 εκατ. βαρέλια σε ημερήσια βάση. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,6% στα 46,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,12% ή 25 μονάδων στις 22.024, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 2.468 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 6.345 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,4%) και Home Depot (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-0,9%) και Exxon Mobil (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1768 από 1,1735 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού- σε μια συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων- κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,3% στα 1.283 δολ./oz. Σημειώνεται ότι το χαμηλό ημέρας ήταν στα 1.273 δολ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,23%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v