Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P. Οριακή πτώση για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Πιέσεις στο δολάριο. Απώλειες 2,4% για την τιμή του πετρελαίου.

Μικτές διαθέσεις στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι Dow Jones και S&P παρόλο που προβληματίζουν οι παραιτήσεις συμβούλων στον Λευκό Οίκο και η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Βόρειας Κορέας.

Ειδικότερα, την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον αμφιλεγόμενο σύμβουλό του, Στιβ Μπάνον –υποστηρικτή της αναθεώρησης της συμφωνίας του ελεύθερου εμπορίου και του περιορισμού της μετανάστευσης. Μετά την αποπομπή Κάνον ακολούθησε η παραίτηση του δισεκατομμυριούχου συμβούλου Καρλ Άικαν.

Επιπλέον επιστρέφουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ- Νότιας Κορέας και την αντίδραση της Βόρειας Κορέας.

«Τώρα που η περίοδος των εταιρικών αποτελεσμάτων οδεύει προς το τέλος της, δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά. Η ψυχολογία της αγοράς είναι αρνητική εξαιτίας του γεωπολιτικού ρίσκου από τη κλιμακούμενη ένταση στην κορεατική χερσόνησο», σημείωσε ο Richard Perry της Hantec Markets.

Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τις ομιλίες των Κεντρικών Τραπεζιτών-μεταξύ αυτών, Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι- την Παρασκευή στο Jackson Hole στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Sempra Energy προχωρά στην εξαγορά της Oncor Electric Delivery έναντι 9,45 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανάμεσα στους μνηστήρες συμπεριλαμβανόταν και η Berkshire Hathaway του Warren Buffett.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς προβληματίζει η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, την ώρα που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά αργού. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 2,4% στα 47,37 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 21.703 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,12% στις 2.428 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,05% στις 6.213 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,4%) και Verizon (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-2,5%) και Microsoft (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1812 από 1,1761 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,4% στα 1.296,70 δολ./oz. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,2%

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,18%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v