Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο. «Βουτιά» 28% για τη μετοχή της Foot Locker. Παραιτήθηκε ο σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. «Άλμα» 3% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street αν και αρχικά αντέδρασε ανοδικά η αγορά στην αποχώρηση του αμφιλεγόμενου συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον.

Σημειώνεται ότι ο Στιβ Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που ασκούσε έντονη επιρροή στον πρόεδρο Τραμπ σε θέματα όπως η αναθεώρηση των συμφωνιών του ελεύθερου εμπορίου και ο περιορισμός της μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο η αποχώρηση Μπάνον από τον Λευκό Οίκο δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αμφισβητούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορέσει να περάσει από το Κογκρέσο το φιλόδοξο οικονομικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει περικοπές φόρων και αύξηση δημοσιονομικών δαπανών, μετά τη μαζική αποχώρηση διακεκριμένων στελεχών επιχειρήσεων από δύο σημαντικά Συμβούλια εξαιτίας της αρχικής ήπιας αντίδρασης Τραμπ στα σοβαρά επεισόδια της Βιρτζίνιας.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα δεν είναι ότι απομακρύνονται οι CEO από τον Τραμπ. Το ίδιο πράττουν και οι Ρεπουμπλικάνοι. Οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τώρα αρχίζουν να σβήνουν», σχολίασε αναλυτής της Wunderlich Securities.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης φόβου VIX μετά το χθεσινό «άλμα» άνω του 30% στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε 13 άτομα. Ο δείκτης φόβου σημείωσε πτώση 9% στις 14,15 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Foot Locker «βούλιαξε» 28% μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου καθώς τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 39 σεντς έναντι 89 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές και οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 6%.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ έχει καταγράψει «άλμα» 13% από τα μέσα του 2016, στα 9,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ενώ τα αποθέματα έχουν σημειώσει πτώση 13% από το υψηλό του Μαΐου. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3% στα 48,51 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,35% ή 76 μονάδων στις 21.674, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,18% στις 2.425 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,09% στις 6.216 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+0,8%) και Chevron (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-4,2%) και Cisco Systems (-2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1765 από 1,1725 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,1% στα 1.291 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 0,2%

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,20%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v