Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομοκρατία και Cisco «βούλιαξαν» τη Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών σημείωσαν οι Dow Jones και S&P. "Βουτιά" 4% για τη μετοχή της Cisco. "Εκτοξεύτηκε" ο δείκτης φόβου VIX μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Ανέκαμψε το πετρέλαιο.

Τρομοκρατία και Cisco «βούλιαξαν» τη Wall Street

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων και της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη κινήθηκε η Wall Street.

Ειδικότερα, η μετοχή της Cisco Systems «βούλιαξ廨4% μετά τη γνωστοποίηση απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και την πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα στο επόμενο τρίμηνο.

Αντίστοιχα, πιέσεις ασκήθηκαν και στη μετοχή της Wal-Mart (-1,75%) μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου που περιλάμβαναν μικρότερες των αναμενόμενων πωλήσεις της θυγατρικής, Sam’s Club. Παρά τη σημερινή πτώση η μετοχή από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί σχεδόν 13%.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη με τον δείκτη φόβου VIX να εκτοξεύεται 34% στις 15,64 μονάδες.

Στο μεταξύ, χθες ο Ντόναλντ Τραμπ υποχρεώθηκε να καταργήσει (μεταξύ άλλων) το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών, ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, προβληματισμό προκάλεσε ο διχασμός των αξιωματούχων της Fed αναφορικά με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017 λόγω των ανησυχιών για τον χαμηλό πληθωρισμό. Πέρα όμως από τη διαφωνία στα επιτόκια, τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να προχωρήσουν σχετικά σύντομα στην συρρίκνωση του ισολογισμού ύψους 4,5 τρις. δολαρίων.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν η βιομηχανική παραγωγή να ενισχυθεί κατά 0,3%.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12.000 στις 232.000 αιτήσεις.

«Είναι πολλά αυτά που έχουν συμβεί πρόσφατα οπότε αν κάποιοι επενδυτές θέλουν να πουλήσουν έχουν κάθε λόγο να το κάνουν», ανέφερε ο Anthony Conroy, πρόεδρος της Aber Noser. «Άλλωστε είχαμε και κάποιες πολύ δυνατές μέρες στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να μην προκαλεί έκπληξη η κατοχύρωση κερδών».

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου λόγω των προσδοκιών για νέα μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ παρά την αύξηση της παραγωγής σε υψηλό δύο ετών την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,7% στα 47,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,25% ή 274 μονάδων στις 21.750, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,54% στις 2.430 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,94% στις 6.221 μονάδες.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τους Dow Jones και S&P από τον Μάιο.

Στον βιομηχανικό δείκτη τις μεγαλύτερες απώλειες (πέρα από τη Cisco Systems) κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2%), Apple (-1,9%) και Nike (-1,8%). Σημειώνεται ότι κανένας τίτλος του δείκτη δεν κατάφερε να κλείσει ανοδικά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1732 από 1,1768 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,7% στα 1.292 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,19%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v