Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη άνοδο από την 25η Απριλίου σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. «Άλμα» 1,4% για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο ο κλάδος της Αμυντικής βιομηχανίας. Άνοδος για το πετρέλαιο, Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow Jones

Με θετικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε η Wall Street.

«Υπήρχαν φόβοι ότι οι πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας θα εντείνονταν, δεδομένης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ουάσιγκτον και των ανησυχιών για κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, σήμερα, οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά στο χρηματιστήριο για να αγοράσουν φθηνά. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν η συγκεκριμένη ταχτική, θα δουλέψει τόσο καλά όσο στο παρελθόν», σχολίασε αναλυτής της Spread Co.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας μετά την απόφαση Τραμπ να ενισχύσει στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και να διευρύνει τις εξουσίες των στρατιωτικών διοικητικών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές επικεντρώνονται στο ετήσιο συνέδριο των τραπεζιτών στο Jackson Hole που ξεκινά την Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται την Πέμπτη το βράδυ σε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα τραπεζικά συνέδρια της πρόσφατης ιστορίας. Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν εκπλήξεις από τις ομιλίες των Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι”, σημείωσε ο Jeremy Klein της FBN Securities.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Toll Brothers. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 148,6 εκατ. δολάρια έναντι 105,5 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα έσοδα αυξήθηκαν στο 1,5 δισ. δολάρια από 1,27 δις. πέρυσι.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) στα 47,64 δολάρια ανά βαρέλι καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα μειωθεί η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα έχουν υποχωρήσει 13% από το υψηλό του Μαΐου ενώ η ημερήσια παραγωγή είχε αυξηθεί στα 9,5 εκατ. βαρέλι, σε υψηλό Ιουνίου 2015.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,9% ή 197 μονάδων στις 21.899, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,99% στις 2.452 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,36% στις 6.297 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+2%) και Caterpillar (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-0,6%) και Coca Cola (-0,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1757 από 1,1817 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,4% στα 1.291 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,21%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v