H απειλή Τραμπ προβλημάτισε τη Wall Street

Μικρή πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση χωρίς έντονες συγκινήσεις. Η απειλή Τραμπ και η συγκέντρωση των Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ. Άνοδος για το πετρέλαιο. Πιέσεις για το δολάριο.

H απειλή Τραμπ προβλημάτισε τη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε η Wall Street μετά την απειλή Τραμπ ότι η κυβέρνηση θα κατεβάσει ρολά αν δεν τον αφήσουν να κατασκευάσει τοίχο στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να φέρει την αμερικανική κυβέρνηση στα πρόθυρα του «λουκέτου» αν χρειαστεί, προκειμένου να πιέσει το Κογκρέσο να χρηματοδοτήσει τον τοίχο που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό.

«Πλέον οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε σημασία στον Τραμπ», σχολίασε η πρόεδρος της Tower Brigde Advisors, Maris Ogg.

Στο μεταξύ, η Fitch προειδοποίησε ότι θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ομιλίες των Τζάνετ Γέλεν και Μάριο Ντράγκι την Παρασκευή στο Τζάκσον Χολ. H επικεφαλής της Fed αναμένεται να αναφερθεί στον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στη συρρίκνωση του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων της Κεντρικής Τράπεζας.

«Ενόψει του Τζάκσον Χολ...οι επενδυτές ξεκίνησαν να μειώνουν τις short θέσεις τους στο δολάριο», παρατηρεί ο αναλυτής της United Overseas Bank, Heng Koon How.

Στο εταιρικό μέτωπο, μέτρια αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Lowes καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν λιγότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα στο 1,57 δολ. Επιπλέον, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 19,5 δισ. δολάρια έναντι 18,26 δισ. πέρυσι.

Στο μεταξύ ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 3,3 εκατ. βαρέλια έναντι 3,4 εκατ. που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,2% στα 48,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,40% στις 21.812 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,34% στις 2.444 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στις 6.278 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+1,2%) και IBM (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Johnson & Johnson (-1,4%) και Walt Disney (-0,2%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1820 από 1,1761 δολ. την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,3% στα 1.294 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,17%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v