Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Dow Jones και S&P. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Πτώση για τις τραπεζικές μετοχές. Οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο. «Βούλιαξε» το δολάριο έναντι του ευρώ. Σε υψηλό έτους ο χρυσός.

Τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street

Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο οδήγησαν σε πτώση- έστω οριακή- τους Dow Jones και S&P.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε 1,6%, της JP Morgan 1,9% και της Bank of America 2%.

«Απομακρυνόμαστε από την προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο”, υποστήριξε ο αναλυτής της Wunderlich Secirities, Art Hogan. Και πρόσθεσε: «Σίγουρα υπάρχει σχέση μεταξύ των τραπεζών που υποχωρούν και τις τιμές των ομολόγων που ανεβαίνουν. Βλέπουμε μια ίση αλλά αντίθετη αντίδραση».

Στο μεταξύ, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη συμφωνία Τραμπ με τους επικεφαλής του Κογκρέσου για παράταση του ορίου χρέους έως τις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να δοθεί βοήθεια στους πληγέντες του τυφώνα Harvey στο Τέξας.

Στον αντίποδα, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η πολιτεία της Φλόριντα καθώς προετοιμάζεται να υποδεχτεί τον ισχυρό τυφώνα Irma μετά τον καταστροφικό πέρασμα από τα νησιά της Καραϊβικής.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια-όπως αναμενόταν- με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, στο μέτωπο της απασχόλησης, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 62.000 στις 298.000 αιτήσεις εξαιτίας των χιλιάδων Τεξανών που επλήγησαν από τον τυφώνα Harvey. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των αιτήσεων από το Νοέμβριο του 2012.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς μπορεί οι εξαγωγές αργού των χωρών μελών του ΟΠΕΚ να υποχώρησαν τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο και συγκεκριμένα στα 25,19 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, ωστόσο ο μέσος όρος παραγωγής στο οχτάμηνο του 2017 διαμορφώθηκε πάνω από το μέσο όρο των 24,85 εκατ. βαρελιών του 2016. Επιπλέον, τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από δέκα σερί εβδομάδες μείωσης. Ο μαύρος χρυσός (WTI) υποχώρησε 0,1% στα 49,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,1% στις 21.784 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,02% στις 2.465 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,07% στις 6.397 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+1,4%) και Microsoft (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-4,7%) και General Electric (-3,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, οι δηλώσεις Ντράγκι «εκτόξευσαν» το ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,2021 δολ. από 1,1917 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε 0,8% στα 1.350 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» πέντε μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,04%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v