Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ ο Nasdaq

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό για 46η φορά εντός του 2017. Σε απόσταση αναπνοής από τις 22.000 μονάδες ο Dow Jones. Κλειστή η Wall Street τη Δευτέρα.

Επιμένει στα ρεκόρ ο Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 156.000 θέσεις εργασίας έναντι 170.000 που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ η ανεργία αυξήθηκε οριακά στο 4,4% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η μέτρηση του Ιουλίου ήταν η καλύτερη των τελευταίων 16 ετών.

«Παρόλο που ο ρυθμός προσλήψεων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη της Άνοιξης, τα θεμέλια της αμερικανικής ανάκαμψης παραμένουν γερά. Η έκθεση του Αυγούστου είναι απίθανο να επηρεάσει την Fed τόσο στην αξιολόγηση της οικονομίας όσο και στην απόφαση για αύξηση των επιτοκίων», σχολίασε αναλυτής.

«Τα γερά θεμέλια της αμερικανικής ανάκαμψης» επιβεβαίωσε ο δείκτης μεταποίησης ISM, αφού τον Αύγουστο έπιασε υψηλό έξι ετών. Συγκεκριμένα ανήλθε στις 58,8 μονάδες από 56,3 τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 56,8 μονάδες.

Στο μεταξύ, εβδομαδιαία πτώση 1,2% σημείωσε η τιμή του πετρελαίου καθώς το ένα τέταρτο των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ παραμένουν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Harvey στο πέρασμά του από το Τέξας. Η προσωρινή παύση λειτουργίας των διυλιστηρίων –όπως ήταν αναμενόμενο- μείωσε τη ζήτηση πετρελαίου. Σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού WTI ενισχύθηκε οριακά στα 47,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% ή 40 μονάδων στις 21.987, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 2.476 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, υψηλότερα κατά 0,1% στις 6.435 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,8%, ο S&P 1,3% και ο Nasdaq 2,7%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,7%) και Chevron (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-1,5%) και Travelers Co. (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1870 δολ. από 1,1910 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.330 δολ./oz. Συνολικά, στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 2,5%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,16%.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα λόγω αργίας.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v