Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις ισχυρές πιέσεις της Τρίτης. Στο επίκεντρο η Βόρεια Κορέα, το ταβάνι χρέους, η Beige Book και ο τυφώνας Irma. Πάνω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Χθες, κορυφαίος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η Πιονγιανγκ είναι έτοιμη να στείλει «περισσότερα δώρα».

«Αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα η ένταση κλιμακώνεται και μετά αποκλιμακώνεται. Όταν η ένταση αποκλιμακώνεται τότε δημιουργούνται ευκαιρίες αγοράς στη Wall Street. Ωστόσο το ζήτημα της Βόρειας Κορέας παραμένει…», σχολίασε ο αναλυτής της Prudential Financial, Quincy Krosby.

Παράλληλα, μετά τo καταστροφικό πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Harvey στο Τέξας, έντονη είναι η ανησυχία και για τον ισχυρό τυφώνα Irma που πλησιάζει τη Φλόριντα.

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η αμερικανική οικονομία κινείται σε μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης με μικρές ενδείξεις πληθωρισμού. Επιπλέον, εκφράζεται ανησυχία για την κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ καθώς η παραγωγή αυτοκινήτου στο Κλίβελαντ έχει μειωθεί 16% σε σχέση με πέρυσι.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο διευρύνθηκε λιγότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 0,3% στα 43,7 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM τον Αύγουστο στις ΗΠΑ ανήλθε στις 55,3 μονάδες έναντι 53,9 τον προηγούμενο μήνα.

Πέρα όμως από τη Βόρεια Κορέα, την καταιγίδα Irma, τη Beige Book και τα macro, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν και στις εξελίξεις αναφορικά με το ταβάνι χρέους και τον προϋπολογισμό. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι επικεφαλής του Κογκρέσου συμφώνησαν να αυξήσουν το όριο χρέους έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του για προσωπικούς λόγους.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,25% ή 57 μονάδων στις 21.809, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,32% στις 2.465 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,28% στις 6.393 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+2,5%) και Home Depot (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-1,4%) και Verizon (-1%).

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς τα διυλιστήρια στο Τέξας βρίσκονται σε διαδικασία επαναλειτουργίας μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Harvey. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1% στα 49,16 δολάρια ανά βαρέλι.

Στον αντίποδα, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.339 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1916 δολ. από 1,1915 την προηγούμενη μέρα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,10%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v