Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια πτώση στη Wall με το βλέμμα στην Κορέα

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη Βόρεια Κορέα. Πτώση 1% για Dow Jones. Ενισχύονται ο χρυσός και το γεν. Βουτιά 3% για την Goldman Sachs.

Τριψήφια πτώση στη Wall με το βλέμμα στην Κορέα

Απώλειες πάνω από 1% καταγράφουν οι τρεις δείκτες, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες γύρω από τη Βόρεια Κορέα προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και οι τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούν sell-off.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,12% στις 21.741 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,4% χαμηλότερα στις 6.345 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,04% στις 2.450 μονάδες. 

Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά  την απόφαση της αμερικάνικης κυβέρνησης να ανακαλέσει το πρόγραμμα DACA βάσει του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές πραγματοποίησαν sell-off τη Δευτέρα, ενώ ο χρυσός και το γεν κατέγραψαν άλμα.

Την Τρίτη, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.

Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ημέρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

«Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Χαν.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο και στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Σε ομιλία που έδωσε στη Νέα Υόρκη, η Lael Brainard δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται αρκετά κάτω από τον στόχο, οπότε η Fed πρέπει να μη βιαστεί να προχωρήσει σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων, μέχρι να είναι βέβαιη ότι οι τιμές κινούνται υψηλότερα.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,3% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον Ιούνιο είχαν σημειώσει πτώση 3,2%.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούτηξαν κατά 6,8%, αρκετά περισσότερο από την πτώση 2,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται 0,47% στα 1.336 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 2,54%, στα 48,49 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1929 δολάριο/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου βουτάει 5 μονάδες βάσης, στο 2,11%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η United Technologies διολισθαίνει 4,3%, μετά την είδηση ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της από τη Rockwell Collins για 23 δισ. δολάρια.

Bουτιά 3% πραγματοποιεί η Goldman Sachs, υποχωρώντας στα 219 δολάρια. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v