Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ. Πέμπτος διαδοχικός μήνας ανόδου για τους Dow Jones και S&P. Καλά τα macro στις ΗΠΑ. Σε υψηλό δύο ετών η βενζίνη. Πιέσεις στο δολάριο.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Στον ρυθμό των μακροοικονομικών ανακοινώσεων κινήθηκε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, ο περιορισμένος αριθμός αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας και ο χαμηλός πληθωρισμός συνθέτουν την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο (ο δείκτης προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης) αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 1,4% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή ήταν η μικρότερη άνοδος από τον Δεκέμβριο του 2015.

«Η συγκεκριμένη μέτρηση δημιούργησε προσδοκίες ότι η Fed θα καθυστερήσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων –την τρίτη κατά σειρά εντός του 2017- καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%», σχολίασε αναλυτής.

Παράλληλα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 1.000 στις 236.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι παρά την αύξηση, οι νέες αιτήσεις παραμένουν σε χαμηλά δεκαετιών.

Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούλιο αυξήθηκαν περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι αναλυτές και συγκεκριμένα κατά 0,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, αποτελέσματα β’ τριμήνου ανακοίνωσε η Dollar General καθώς τα κέρδη ανά μετοχή παρέμειναν αμετάβλητα στο 1,08 δολ. ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 5,83 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στο 1,09 δολ. και οι πωλήσεις στα 5,80 δισ.

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου WTI μετά από τρεις διαδοχικές μέρες πτώσης. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 2,8% στα 47,23 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έπιασε τα δύο δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2015 καθώς το πέρασμα του καταστροφικού τυφώνα Harvey έχει θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν το ένα τέταρτο των διυλιστηρίων της χώρας.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,27% ή 56 μονάδων στις 21.952 και ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 2.428 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε νέο ιστορικό υψηλό με κέρδη 0,95% στις 6.428 μονάδες.

Τον Αύγουστο ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,3%, ο S&P 0,1% και ο Nasdaq 1,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,8%) και DuPont (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,6%) και Wal-Mart (-0,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ στο 1,1905 δολ. από 1,1883 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.322 δολ./oz. Συνολικά, τον Αύγουστο το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 4%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,11%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v