Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις 17 Αυγούστου σημείωσε η Wall Street. «Βουτιά» 234 μονάδων για τον Dow Jones. Απώλειες 3,7% για τη Goldman Sachs. Άνοδος 2,9% για την τιμή του πετρέλαιο. Κοντά σε υψηλό 12 μηνών ο χρυσός.

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά τη χθεσινή αργία στις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας η οποία ήταν η έκτη από το 2006 και η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα.

«Η επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το Σαββατοκύριακο ενισχύει την αβεβαιότητα στις αγορές», σχολίασε ο αναλυτής της Raymond James, Jeff Saut.

Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την αισθητή μείωση 3,3% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο μετά από πτώση 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Επιπλέον οι παραγγελίες διαρκών αγαθών «βούλιαξαν» 6,8% τον Ιούλιο έναντι μείωσης μόλις 2,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ η αξιωματούχος της Fed, Leal Brainard σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη υποστήριξε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με την περεταίρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου είμαστε βέβαιοι πως ο πληθωρισμός θα πιάσει τους στόχους, δηλαδή το 2%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,07% ή 234 μονάδων στις 21.753, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,76% στις 2.457 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,93% στις 6.375 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Wal-Mart (+1,8%) και Home Depot (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των United Technologies (-5,5%) και Goldman Sachs (-3,7%).

Σημειώνεται ότι ο δείκτης φόβου Vix «εκτινάχθηκε» 31% στις 13,22 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1924 δολ. από 1,1897 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό έτους καθώς σημείωσε άνοδο 1,1% στα 1.344 δολ./oz και η τιμή του πετρελαίου (WTI) ενισχύθηκε 2,9% στα 48,66 δολ. ανά βαρέλι, με ώθηση από την επαναλειτουργία των διυλιστηρίων στο Τέξας που παρέμεναν κλειστά εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε o τυφώναw Harvey.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» εννέα μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,07%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v