Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq. Κέρδισε 61 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση για τη μετοχή της Apple. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση. Υποχώρησε το δολάριο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Νέα ιστορικά υψηλά για S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street με τους S&P και Nasdaq να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά και τον Dow Jones να εδραιώνεται πάνω από τις 22.000 μονάδες.

Η υποβάθμιση του ισχυρότερου τυφώνα στην ιστορία των ΗΠΑ, του Ίρμα σε απλή τροπική καταιγίδα και οι εκτιμήσεις ότι οι ζημιές στη Φλόριντα θα είναι λιγότερες από τις αρχικές προβλέψεις τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. Ειδικότερα ο Μνούτσιν υποστήριξε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα έχει περάσει από το Κογκρέσο έως το τέλος του έτους ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αναδρομική ισχύ της μεταρρύθμισης προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Παράλληλα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και από την απασχόληση στις ΗΠΑ καθώς οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο σκαρφάλωσαν στο επίπεδο ρεκόρ των 6,17 εκατ. από 6,12 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε ομόφωνα να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή από το καθεστώς που αναστάτωσε τις αγορές. Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα πρέσβης, Nikki Haley δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το απομονωμένο κράτος.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρόλο που πολλά διυλιστήρια στις ΗΠΑ είναι σε διαδικασία επαναλειτουργίας (περιορισμένη η ζήτηση αργού) μετά το πέρασμα των τυφώνων Harvey και Irma από Τέξας και Φλόριντα, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ώθηση στην τιμή του πετρελαίου έδωσε η μείωση της παραγωγής από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ τον Αύγουστο. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,3% στα 48,23 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,28% ή 61 μονάδων στις 22.118, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,34% στις 2.496 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,34% στις 6.454 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Pfizer (+3,1%) και DowDuPont (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-3,3%) και UnitedHealth Group (-1,3%).

Νωρίτερα, η Apple παρουσίασε τρία νέα μοντέλα έξυπνων κινητών σε ειδική εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την έκδοση του πρώτου iPhone. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησε 0,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ στο 1,1964 δολ. από 1,1953 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,2% στα 1.332,70 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τέσσερις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,17%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v