Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για S&P και Nasdaq

Νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο βιομηχανικός δείκτης σημειώνοντας άνοδο 47 μονάδων. Πτώση για S&P και Nasdaq. Σε υψηλό έξι εβδομάδων το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο. Άνοδος για τον χρυσό.

Δεύτερο σερί ρεκόρ για τον Dow Jones- Πτώση για S&P και Nasdaq

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι ανόδου 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Σε σχέση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 1,9%, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο στο 1,8%.

Σημειώνεται ότι η άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο στόχο 2% της Fed αυξάνει τις πιθανότητες για περεταίρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 10 Σεπτεμβρίου υποχώρησαν στις 284.000 από 298.000 προηγουμένως.

Στο γεωπολιτικό μέτωπο, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να απασχολεί τους επενδυτές. Μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν απείλησε να καταστρέψει τις ΗΠΑ σε «στάχτες και σκοτάδι» και να βυθίσει την Ιαπωνία με πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα, επιστρέφουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 6% τον Αύγουστο έναντι 6,6% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, υψηλό έξι εβδομάδων έπιασε η τιμή του πετρελαίου μετά την έκθεση του ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) που βλέπει μείωση στο παγκόσμιο πλεόνασμα αργού λόγω της αυξημένης ζήτησης. Ο Οργανισμός ανέβασε την πρόβλεψή του για την ζήτηση πετρελαίου το 2017 στο 1,6 εκατ. βαρέλια από 1,5 εκατ. προηγουμένως. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 1,2% στα 49,89 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό για δεύτερη διαδοχική μέρα, με κέρδη 0,21% ή 47 μονάδων στις 22.204, ο S&P σημείωσε πτώση 0,1% στις 2.495 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,48% στις 6.429 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των United Technologies (+2,5%) και Pfizer (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers Cos (-1,3%) και Walt Disney (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1907 δολ. από 1,1885 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες πτώσης, κατά 0,1% στα 1.329 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,19%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v