Τέταρτη σερί πτώση για τον Dow Jones

Με απώλειες μόλις 11 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones. Οριακή άνοδος για τους S&P και Nasdaq. Πτώση για την τιμή του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Τέταρτη σερί πτώση για τον Dow Jones

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ομιλία της Janet Yellen, στα macro στις ΗΠΑ και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Fed υποστήριξε πως δεν θα ήταν συνετό η Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική αμετάβλητη μέχρι ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% εξαιτίας του κινδύνου υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Στον αντίποδα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μινεάπολης, Neel Kashkari, είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι μια άνοδος των επιτοκίων είναι κακή ιδέα. «Η Fed δεν θα πρέπει να βρίσκεται υπό πίεση για να αυξήσει τα επιτόκια. Έχουμε χρόνο να αφήσουμε τον πληθωρισμό να πιάσει τον στόχο».

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 119,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 120,4 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 119,5 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε αισθητά στις πολιτείες του Τέξας και της Φλόριντας καθώς το πέρασμα των τυφώνων προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Επιπλέον, παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες μετά τη δήλωση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου (WTI) παρά την απειλή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα διακόψει τη ροή πετρελαίου από το Βόρειο Ιράκ (κουρδικές περιοχές) ως αντίποινα για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει περίπου 500.000 με 600.000 βαρέλια ανά ημέρα. Η τιμή του αργού (WTI) υποχώρησε 0,7% στα 51,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,05% ή 11 μονάδων στις 22.285, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,01% στις 2.496 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,15% στις 6.380 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,8%) και Intel (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,9%) και DowDuPont (-1,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1796 δολ. από 1,1850 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.301 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v