Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση στη Wall λόγω Lehman

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τις ανησυχίες για την αύξηση κεφαλαίου της Lehman Brothers να αντισταθμίζουν την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τις ανησυχίες για την αύξηση κεφαλαίου της Lehman Brothers να αντισταθμίζουν την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής.

Κατά η χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά εμφάνισε απώλειες, βάζοντας τέλος σε σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων, μετά την υποβάθμιση τίτλων της Wachovia και Washington Mutual από την Standard and Poor’s. 

Ωστόσο, η σημερινή αρχική ανάκαμψη αντιστράφηκε εν μέσω προβληματισμού των επενδυτών για τις τράπεζες, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει την Lehman Brothers να αποφασίζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. δολαρίων. 

"Χωρίς δυναμική από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές, δεν μπορεί να ανακάμψει η αγορά" σχολίαζε νωρίτερα ο Peter Boockvar, αναλυτής της Miller Tabak.  

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke, μίλησε σε τραπεζικό συνέδριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία από την διολίσθηση του αμερικανικού νομίσματος, αναφερόμενος στο δολάριο μετά από πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε, η υποχώρηση του δολαρίου έχει συμβάλλει σε "ανεπιθύμητη αύξηση" του πληθωρισμού και η Fed "εξετάζει τις επιπτώσεις από τις αλλαγές στην αξία του δολαρίου στον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική της για να διασφαλίζει την οικονομία από τα ρίσκα". Σύμφωνα με τον κ. Bernanke, η πολιτική της Fed θα αποτελέσει έναν καταλυτικό παράγοντα στη διασφάλιση "ότι το δολάριο θα παραμείνει ένα ισχυρό, σταθερό νόμισμα".

Το πετρέλαιο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς παραμένει σε επίπεδα τιμών που επιβαρύνουν ιδιαίτερα την εικόνα των διεθνών οικονομιών και τα επιχειρηματικά κέρδη. Σήμερα πάντως, υποχωρεί κατά 1,5 δολάριο, προς τα 126,5 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά, κέρδη εμφανίζει ο τίτλος της General Motors, η οποία ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων μονάδων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι αργότερα αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων Μαΐου από τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.401 μονάδες με πτώση 0,82%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,46%, στις 2.479 μονάδες. Πτώση 0,59% για τον S&P, στις 1.377 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,83% στις 6.057,70 μονάδες, ο DAC 30 στη Φρανκφούρτη εμφάνισε κέρδη 0,15% στις 7.019,13 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,98% στις 4.983,71 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v