Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαστούκι» από τις τράπεζες έφαγε η Wall

Σημαντική πτώση κατέγραψε η Wall Street, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο αναζωπύρωσαν τους φόβους για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης. Σημαντικές απώλειες και στις ευρωαγορές.

Σημαντική πτώση κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις από το τραπεζικό μέτωπο αναζωπύρωσαν τους φόβους για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Πιο συγκεκριμένα, η είδηση ότι η βρετανική τράπεζα στεγαστικών δανείων Bradford & Bingley βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το private equity TPG για την πώληση ποσοστού 23% του μετοχικού της κεφαλαίου, λόγω αυξημένων επισφαλειών, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, το οποίο εντάθηκε στη συνέχεια, μετά την κίνηση της Standard & Poor’s να προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης για τρία μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και συγκεκριμένα για τις Lehman Brothers, Merrill Lynch και Morgan Stanley.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλαν επίσης τα νέα ότι η Wachovia και η Washington Mutual προχώρησαν σε διοικητικές ανακατατάξεις ανωτάτων στελεχών τους.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.504,71 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,06%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,23% και ολοκλήρωσε στις 2.491,53 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,05% και διαμορφώθηκε στις 1.385,69 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,16 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 2 προς 1. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν κυρίως τραπεζικοί τίτλοι, αλλά και αυτοί των iShares:Russ 2000, General Electric, Pfizer και Ford Motor.

Στο Nasdaq o όγκος των συναλλαγών έφτασε περίπου το 1,94 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να κυμαίνεται περίπου στο 2 προς 1. Οι υψηλότερες συναλλαγές σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco Systems, Intel και Dell.

Σε ότι αφορά τώρα τα επιμέρους, πτωτικά κινήθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότερες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αυτές των Wachovia, Citigroup, Lehman Brothers, Bank Of America, JPMorgan Chase, AIG, Countrywide Financial και Washington Mutual να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν επίσης οι τίτλοι των General Electric, Pfizer, Ford Motor, Microsoft, Cisco και Intel.

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισε ο τίτλος της General Motors, που κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2%.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,01%, στα 10,95 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε πτώση 1,55%, στα 43,72 δολάρια. Απώλειες 2,10% και για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων τα futures του αργού (τύπου WTI) για τον Ιούλιο ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα 127,69 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένα κατά 0,3%, έχοντας ωστόσο καταγράψει υψηλό ημέρας στα 129,35 δολάρια.

Η είδηση ότι η βρετανική τράπεζα στεγαστικών δανείων Bradford & Bingley PLC διαπραγματεύεται την πώληση του 23% του μετοχικού της κεφαλαίου το private equity TPG, λόγω αυξημένων επισφαλειών, οδήγησε σε ρευστοποιήσεις τραπεζικών τίτλων και στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Έτσι, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,76% και διαμορφώθηκε στις 6.007,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,24% και έκλεισε στις 7.008,77 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 4.935,21 μονάδες, ήτοι 1,58% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v