Οι επενδυτές αγνόησαν την S&P στη Wall Street

Κέρδη σε Dow, S&P κόντρα στις πληροφορίες για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Φήμες για επιπλέον στήριξη από ΔΝΤ. Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης το «ΑΑΑ» της Ε.Ε. από τη S&P.

Κέρδη σε Dow, S&P κόντρα στις αντικρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Φήμες για επιπλέον στήριξη από ΔΝΤ.Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης το «ΑΑΑ» της Ε.Ε. από S&P.

Οι αντικρουόμενες ειδήσεις από το μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους μόλις μία μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, δίχασαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τους επενδυτές στη Wall.

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες ότι ο γαλλο-γερμανικός άξονας ετοιμάζει την ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών- μελών της Ευρωζώνης με την παράλληλη ισχύ των ταμείων διάσωσης EFSF και ESM το 2012, προκάλεσαν αρχικά ανακούφιση στις αγορές.

Ωστόσο η φημολογούμενη διάψευση των πληροφοριών από τη Γερμανική πλευρά σε συνδυασμό με την επιμονή της ηγεσίας της να καλεί σε αλλαγή της συνθήκης που διέπει το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και εν μέρει και στη Wall.

Επιπλέον το σύνολο των δεικτών γύρισαν σε αρνητικό έδαφος –για διάστημα μόλις 15 λεπτών-αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ότι η S&P θέτει σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης τόσο την Ε.Ε. όσο και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο τελευταίο μισάωρο ωστόσο της συνεδρίασης Dow και S&P κρατήθηκαν σε θετικό έδαφος -εξαίρεση ο Nasdaq- μετά από πληροφορίες από το ΔΝΤ ότι ίσως διατεθούν επιπλέον πόροι προκειμένου να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση χρέους.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner συνεχίζει την περιοδεία του στην Ευρώπη με προγραμματισμένες συναντήσεις με κορυφαίους Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς αξιωματούχους.

Και σήμερα οι δείκτες της Wall βρέθηκαν μπροστά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα αντίστασης με τον Dow να ξεπερνά τελικά τις 12.187 μονάδες, τον S&P να κινείται πέριξ των 1.264 μονάδων και τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να προσεγγίζει τον κυλιόμενο μέσο όρο 200 ημερών στις 2.672 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.745 δολ./oz ενώ η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 100,8 δολάρια ανά βαρέλι.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 0,4%, στα 2,48 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 3,2%, στα 16,09 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,38%, στις 12.196,37 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,2%, στις 1.261,01 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,01%, στις 2.649,21 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις κύλησαν ευνοϊκά μέχρι το μεσημέρι, όταν σε δημοσίευμα του Bloomberg διαψεύθηκε ότι θα γίνει αποδεκτή η παράλληλη λειτουργία του παλαιού και του νέου ταμείου διασώσεων, του EFSF και του ESM.

Με το δημοσίευμα, οι βασικοί δείκτες των ευρωαγορών γύρισαν πτωτικά και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,39% στις 5.547 μονάδες, ο DAX με πτώση 0,57% στις 5.995 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 0,11% στις 3.176 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v