Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τριψήφια άνοδος για τον Dow Jones

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall. Εβδομαδιαία κέρδη 1,3% για τον Dow, 0,9% για τον S&P. Άνοδος στις ευρωαγορές.

Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall Street. Εβδομαδιαία κέρδη 1,3% για τον Dow, 0,9% για τον S&P και 0,8% για Nasdaq.

Έσβησε τις απώλειες της Πέμπτης ο Dow σημειώνοντας άνοδο 185 μονάδων μετά την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες με εξαίρεση τον Βρετανό πρωθυπουργό Ν. Κάμερον καθώς και τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, Ουγγαρίας και Σουηδίας των οποίων αναμένεται η οριστική απάντηση, συμφώνησαν στη δημοσιονομική ενοποίηση των χωρών-μελών καθώς και σε μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια 17 μέλη της Ευρωζώνης και 6 επιπλέον χώρες της ΕΕ θα συμμετάσχουν στη νέα διακυβερνητική συμφωνία.

Θετικές χαρακτηρίζονται και οι ανακοινώσεις από το μέτωπο της οικονομίας στις ΗΠΑ καθώς το εμπορικό έλλειμμα τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε 1,6% στα 43,5 δισ. δολάρια και αντίστοιχα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο στο 67,7 σε υψηλά 6 μηνών.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της CMC Markets, Colin Cieszynski, “Σαν ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση λαμβάνουν οι αγορές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αν και όπως συνέβη και στις προηγούμενες, δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα".

Ισχυρή άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο στη Wall με την μετοχή της Bank of America να ενισχύεται –λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης- 2,8%, τη Citigroup με κέρδη 3,8% και τη Wells Fargo με άνοδο 2,8%.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, απογοήτευσαν οι προβλέψεις κερδοφορίας και πωλήσεων της Texas Instruments με την μετοχή να υποχωρεί οριακά 0,1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,8% στα 99,14 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,2% στα 1.717 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 2,1%, στα 2,37 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 2,3%, στα 15,97 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 1,56%, στις 12.184,26 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,69%, στις 1.255,19 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,94%, στις 2.646,85 μονάδες.

Στην Ευρώπη τα πρόσημα ήταν από το πρωί εναλλασσόμενα μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη, που ανοίγει το δρόμο για πιο δραστήρια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και που ενέπνευσε πειστική άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος 1,2% ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με ανεπαίσθητη πτώση 0,1%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 5.529 μονάδες, ο DAX με κέρδη 1,91% στις 5.987 μονάδες, ενώ ο CAC με άνοδο 2,5% στις 3.172 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v