Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ευρω-σύνοδος ικανοποίησε την Wall Street

Το δημοσιονομικό "συμβόλαιο" της Ευρώπης και τα λοιπά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών στηρίζουν σε άνοδο την Wall, με εύρωστα τραπεζικά κέρδη. Κέρδη στις ευρωαγορές, χωρίς μεταβολές στην εβδομάδα. 

Το δημοσιονομικό "συμβόλαιο" της Ευρώπης και τα λοιπά μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης χρεών στηρίζουν σε άνοδο το αμερικανικό χρηματιστήριο, με εύρωστα τραπεζικά κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,4% στις 12.166 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,57% στις 1.254 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,66% στις 2.639 μονάδες.

Πέντε μετοχές ενισχύονται για κάθε μια που υποχωρεί στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώνεται στις 245 εκατομμυρια μετοχές στις πρωινες συναλλαγές.

Αισθητή άνοδο καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, με άνοδο 3% περίπου για την Bank of America και την J.P. Morgan Chase.

Μετά από ολονύχτιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πλην του Βρετανού κ. Cameron (και τριών ακόμη που μελετούν την απάντησή τους), συμφώνησαν να προωθήσουν δημοσιονομική ενοποίηση και άλλα μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη.

Αυτό σημαίνει ότι τα 17 μέλη της ευρωζώνης συν 6 τουλάχιστον επιπλέον, θα συμμετέχουν σε νέα διακυβερνητική συμφωνία με στόχο την μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση.

Στην Ευρώπη τα πρόσημα ήταν από το πρωί εναλλασσόμενα μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρώπη, που ανοίγει το δρόμο για πιο δραστήρια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και που ενέπνευσε πειστική άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυμένος 1,2% ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με ανεπαίσθητη πτώση 0,1%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,83% υψηλότερα στις 5.529 μονάδες, ο DAX με κερδη 1,91% στις 5.987 μονάδες, ενώ ο CAC με ανοδο 2,5% στις 3.172 μονάδες.

Το «opt-out» της Βρετανίας προκάλεσε μεγάλα κέρδη στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, καθώς σημαίνει ότι δεν θα επιβληθεί ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που συζητείται στην ηπειρωτική

Ο δείκτης Dow διολίσθησε χθες σχεδόν 200 μονάδες, μετά από τριήμερη άνοδο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο στην Wall Street, η μετοχή της Texas Instruments βουλιάζει κατόπιν δυσμενούς πρόβλεψης για τις πωλήσεις και τα κέρδη.

Αναλόγως και η DuPont υποχωρεί σχεδόν 5% εξαιτίας υποβάθμισης των ετήσιων προβλέψεων.

Από το μακροοικονομικό μέτωπο οι εξελίξεις ήταν ευνοϊκές. Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου του έθνους στα 43,5 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτισγκαν ενισχύθηκε αισθητά τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στο 67,7 στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v