Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ντράγκι πάγωσε τις αγορές -Πτώση στην Wall

Με όλα τα βλέμματα επικεντρωμένα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης χρεών, Wall και ευρωαγορές κινούνται με νευρικότητα και έντονες, μικτές διακυμάνσεις.

Με όλα τα βλέμματα επικεντρωμένα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης χρεών, οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο κινούνται με νευρικότητα και έντονες, μικτές διακυμάνσεις.

Η έναρξη αποφασιστικών κινήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η ανακοίνωση ανέλπιστης μείωσης του αριθμού των ανέργων στην αμερικανική αγορά, στήριξαν αρχικώς σε κέρδη τα futures της Wall Street και τις ευρωαγορές. Στη συνέχεια ωστόσο, καθώς διαψεύδονται ελπίδες για πολύ «προχωρημένα» μέτρα από την ΕΚΤ, οι δείκτες κινούνται με απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,41% στις 12.147 μονάδες, ο S&P 0,63% στις 1.253 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει 0,61% στις 2.633 μονάδες.

Σήμερα ξεκινά η κρισιμότερη σύνοδος κορυφής από συγκρότησης ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν μια δυναμική λύση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετωπισης της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέβασε τα επιτόκια στο αρνητικό ρεκόρ του 1%. Επιπλέον, ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης του τραπεζικού δανεισμού, με χαλάρωση των κριτηρίων για τραπεζικά εχέγγυα σχετικά με την λήψη δανείων και την επιμήκυνση των πιστώσεων στα τρία χρόνια. Ο ίδιος ωστόσο στην συνέχεια διέψευσε τις ελπίδες απευθείας αγοράς κρατικών ομολογων από την ΕΚΤ, ενώ εμφανίστηκε διστακτικός όσον αφορά τα μέτρα «μόχλευσης» του ΔΝΤ.

Στην Ευρώπη επικράτησαν έντονες διακυμάνσεις αναλόγως με την ροή των εξελίξεων και αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,45% στις 5.522 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 1,59% στις 5.899 μονάδες, ενώ ο CAC 1,34% στις 3.134 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε και ευνοϊκή εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία, όταν ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα στις 381.000 αιτήσεις.

Από τις επιχειρηματικές εξελίξεις, θετικά αντιδρά η μετοχή της McDonalds στην ανακοίνωση αύξησης των παγκόσμιων πωλήσεων 7,4%.

Η Costco Wholesale ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στο οικονομικό α΄ τρίμηνο της τάξης του 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v