Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Draghi επανέφερε τη νευρικότητα στη Wall

Η άρνηση της ΕΚΤ να "τα δώσει όλα" για την πάταξη της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη προκάλεσε απογοήτευση στις αγορές. Πτώση τραπεζών μετά και την ΕΒΑ, απώλειες χρυσού, ακραίες αντιδράσεις στις αγορές ομολόγων.

Η άρνηση της ΕΚΤ να "τα δώσει όλα" για την πάταξη της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη προκάλεσε απογοήτευση στις αγορές, που τώρα επικεντρώνονται στο 2ο στάδιο της επιχείρησης, με την διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Μετά από τρεις συνεδριάσεις ανόδου και το σημερινό ιδιαίτερα "ήσυχο" πρωινό για τις διεθνείς αγορές, η απόφαση της ΕΚΤ να διασκεδάσει τις ελπίδες ότι θα αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα για να καταπολεμήσει την κρίση χρεών, ανέτρεψε το κλίμα.

Τα χρηματιστήρια «γύρισαν» σε αισθητές απώλειες και το ευρώ διολίσθησε 0,7% στο 1,33 δολ. Ο χρυσός, που το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει συμπεριφορά και κινείται με μεγαλύτερη αντιστοιχία προς τα χρηματιστήρια, επίσης διολίσθησε και κινείται με απώλειες 1,7% στα 1.711 δολ. ανά ουγκιά. Εμφανής ήταν η νευρικότητα και στο σύμπλεγμα των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τα ιταλικά 10ετή επιτόκια να εκτινάσσονται 43 μ.β. στο 6,42%.

Στην Wall Street, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,16% στις 12.055 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 1,41% στις 1.243 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,11% στις 2.620 μονάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,14% στις 5.484 μονάδες, ο DAX με πτώση 2,01% στις 5.874 μονάδες, ενω ο CAC με απώλειες 2,53% στις 3.095 μονάδες.

Οι ζημίες στο αμερικανικό χρηματιστήριο διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της European Banking Authority ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν 115 δισ. ευρώ σχεδόν σε φρέσκα κεφάλαια.

Η μετοχή της Morgan Stanley υποχωρεί 2,7% της Citigroup 5,3% και της Hartford Financial Services Group 6,7%.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετωπισης της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέβασε τα επιτόκια στο αρνητικό ρεκόρ του 1%. Επιπλέον, ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης του τραπεζικού δανεισμού, με χαλάρωση των κριτηρίων για τραπεζικά εχέγγυα σχετικά με την λήψη δανείων και την επιμήκυνση των πιστώσεων στα τρία χρόνια.

Ο ίδιος ωστόσο στην συνέχεια διέψευσε τις ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρίς παράλληλα να διενεργεί επιχειρήσεις "αποστείρωσης", προσφέροντας "καθαρό, φρέσκο χρήμα" στις αγορές, ενώ εμφανίστηκε διστακτικός όσον αφορά τις προτάσεις για «μόχλευση» του ΔΝΤ.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην κρισιμότερη σύνοδο κορυφής από συγκρότησης ευρωζώνης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν μια δυναμική λύση. Η σύνοδος ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε και ευνοϊκή εξέλιξη για την αμερικανική οικονομία, όταν κοινοποιήθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε αισθητά κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα στις 381.000 αιτήσεις.

Από τις λοιπές επιχειρηματικές εξελίξεις, θετικά αντιδρά η μετοχή της McDonalds στην ανακοίνωση αύξησης των παγκόσμιων πωλήσεων 7,4%.

Η Costco Wholesale ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στο οικονομικό α΄ τρίμηνο της τάξης του 2,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v