Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στη Wall με τα μάτια στην Ευρώπη

Ήπια πτωτική κίνηση καταγράφει η Wall Street. Προβληματισμός για το θέμα του ESM από την κίνηση των "3". Ανησυχία και από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Πάνω από 6% η απόδοση των 10ετών ομολόγων Ισπανίας.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι αμερικανικές αγορές, ενώ έντονη είναι η νευρικότητα των επενδυτών καθώς τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θέτουν εν αμφιβόλω την στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. Παράλληλα τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι διόλου ευνοϊκά.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,07% στις 13.449 μονάδες, ο S&Ρ 500 κατά 0,32% στις 1.437 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,44% στις 3.104 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή αγορά, οι πιέσεις είναι έντονες με τον DΑΧ να καταγράφει πτώση 1,74% στις 7.296 μονάδες, τον γαλλικό CAC 40 να σημειώνει απώλειες 1,96% στις 3.44 μονάδες και τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί κατά 3,17% στις 7.917 μονάδες.

Eν τω μεταξύ μειώθηκαν οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 3,6%.

Από τη Γηραιά Ήπειρο πάντως, οι ειδήσεις είναι δυσοίωνες. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων ξεπέρασαν και πάλι το 6%, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ισπανικό ΑΕΠ συνέχισε να διολισθαίνει «με ισχυρό ρυθμό» και στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας με κοινή τους ανακοίνωση ουσιαστικά θέτουν εν αμφιβόλω τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, καθώς ζητούν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕSΜ.

«Ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τα οικονομικά μεγέθη» δήλωσε ο Andreas Utermann, της Allianz Global Investors και συμπλήρωσε: «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι η ανακοίνωση οιασδήποτε ποσοτικής χαλάρωσης αντί να καθησυχάσει τον κόσμο, θα τους δώσει να καταλάβουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απεγνωσμένες για τη σοβαρότητα της κατάστασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v