Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εξελίξεις στην ευρωζώνη προβληματίζουν τη Wall

Ήπιες πιέσεις για τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Βαθιά στο κόκκινο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με βουτιά 3,9% στη Μαδρίτη. Νευρικότητα για την προσπάθεια του Βερολίνου να ανατρέψει τη συμφωνία του Ιουνίου.

Οριακές κινήσεις καταγράφουν οι αμερικανικές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις διαδηλώσεις σε Μαδρίτη και Αθήνα, αλλά και την προσπάθεια του Βερολίνου να τορπιλίσει τη συμφωνία του Ιουνίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,07% στις 13.449 μονάδες, ο S&Ρ 500 κατά 0,25% στις 1.438 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,57% στις 3.100 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν βαθιά στο κόκκινο. Ο γερμανικός DAX 30 με πτώση 2% στις 7.276 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 με απώλειες 2,82% στις 3.414 μονάδες. Ισχυρότερες οι πιέσεις για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς ο ισπανικός ΙΒΕΧ κατέγραψε βουτιά 3,92% στις 7.854 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI με πτώση 2,25% στις 5,213 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 3,29% στις 15.408 μονάδες.

Eν τω μεταξύ μειώθηκαν οι πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,3% ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 3,6%.

Η προσοχή των αγορών όμως, στρέφεται στις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο. Σε Μαδρίτη και Αθήνα οι μαζικές διαδηλώσεις αποτυπώνουν την επικίνδυνα έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια στην αυστηρή λιτότητα.

Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων ξεπέρασαν και πάλι το 6%, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας δήλωσε ότι τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ισπανικό ΑΕΠ συνέχισε να διολισθαίνει «με ισχυρό ρυθμό» και στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας με κοινή τους ανακοίνωση ουσιαστικά θέτουν εν αμφιβόλω τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, καθώς ζητούν αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕSΜ.

«Ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με τα οικονομικά μεγέθη» δήλωσε ο Andreas Utermann, της Allianz Global Investors και συμπλήρωσε: «Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι η ανακοίνωση οιασδήποτε ποσοτικής χαλάρωσης αντί να καθησυχάσει τον κόσμο, θα τους δώσει να καταλάβουν ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι απεγνωσμένες για τη σοβαρότητα της κατάστασης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v