Βλέπει συμβιβασμό για το χρέος η Wall Street

Η αισιοδοξία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, οδήγησε σε κέρδη τη Wall Street. Έντονες διακυμάνσεις για τους δείκτες. Προβληματισμός για τη μεταποίηση από τη Beige Book. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Η αισιοδοξία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, οδήγησε σε κέρδη τη Wall Street. Έντονες διακυμάνσεις για τους δείκτες. Προβληματισμός για τη μεταποίηση από τη Beige Book.

Τα ευνοϊκά σχόλια υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικανού στελέχους για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – Κογκρέσου προκειμένου να αποφευχθεί ο «δημοσιονομικός γκρεμός» στην οικονομία των ΗΠΑ, γύρισαν σε θετικό πρόσημο τους δείκτες της Wall από το μέσο έως και το τέλος της συνεδρίασης.

Ωστόσο στην έναρξη της συνεδρίασης το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος καθώς όπως σημείωναν οι αναλυτές «Μπορεί να απομένουν περισσότερες από 30 ημέρες έως ότου η κυβέρνηση υποχρεωθεί να εφαρμόσει (αυτόματα) περικοπές δαπανών και αύξησης φορολογίας της τάξεως των 607 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό, ωστόσο έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο πρόεδρος Obama εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού».

Όλα όμως άλλαξαν μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα συμφωνήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων εφόσον οι Δημοκρατικοί αποδεχτούν περικοπές δαπανών.

Επιπλέον και ο πρόεδρος Barack Obama ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι επιδιώκει συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Beige Book από τη Fed όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι η απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ.

Στο μέτωπο της στεγαστικής αγορά, απογοήτευσαν τα στοιχεία πωλήσεων νεόδμητων κατοικιών καθώς τον Οκτώβριο σημείωσαν πτώση κατά 0,3% στις 368.000 κατοικίες, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,3%.

Στον αντίποδα, οι online καταναλωτικές δαπάνες στην αποκαλούμενη «κυβερνο-Δευτέρα», ξεπέρασαν τα 1,46 δισ. δολάρια έναντι 1,25 δισ. την αντίστοιχη μέρα το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 17%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,9% στα 86,38 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,5% στα 1.719 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε πτώση 7,7% στα 1,92 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 0,9% στα 23,38 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow ενισχύθηκε 0,83%, στις 12.985,11 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,79% κλείνοντας στις 1.409,93 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,81% στις 2.991,76 μονάδες.

Οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν αρνητικά, με «δεύτερες σκέψεις» σχετικά με το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά τα πρόσημα «γύρισαν» προς τα πάνω το απόγευμα, ακολουθώντας την ανάκαμψη του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,06% υψηλότερα στις 5.803 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,15% στις 7.343 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε 0,37% υψηλότερα στις 3.515 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v