Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στην Wall με εξαίρεση την Apple (-11%)

Τα καλά στατιστικά από την αμερικανική και διεθνή οικονομία ενισχύουν την Wall Street, με τον S&P να επιστρέφει στις 1.500 μετά από 5 χρόνια. Μεγάλη εξαίρεση η Apple που επιβαρύνει τον Nasdaq. Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη.

Η μεγάλη πτώση της Apple (-11%) επιβαρύνει τον δείκτη Nasdaq, αν και τόσο η υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά της Wall Street όσο και οι υπόλοιπες τεχνολογικές μετοχές, κινούνται θετικά.

Τις πιέσεις περιορίζουν οι νέες καλές ειδήσεις από το μέτωπο της ανεργίας, όπου ανακοινώθηκε πτώση των νέων ανέργων στα χαμηλότερα επίπεδα 4ετίας και βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,59% στις 13.857 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,41% στις 1.500 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,24% στις 3.146 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2007, που ο δείκτης του ευρύτερου αμερικανικού χρηματιστηρίου ανέρχεται πάνω από το "ψυχολογικό όριο" των 1.500 μονάδων.

Η μετοχή της Apple άνοιξε με πτώση 11% καθώς οι πωλήσεις της στο οικονομικό α΄ τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, επειδή οι πωλήσεις iPhone διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των προβλέψεων.

Λόγω της τεράστιας κεφαλαιοποίησης αλλά και διασποράς της, η Apple έχει μεγάλη επίδραση στην αγορά, αφού απαρτίζει το 10% του δείκτη Nasdaq και 3,6% του S&P 500. Η μετοχή περιλαμβάνεται στα χαρτοφυλάκια του ενός πέμπτου των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στον αντίποδα πάντως η μετοχή της Netflix εκτινάσσεται 40% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Η Lockheed Martin ενισχύεται 0,78% ενώ αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα κι άλλοι κολοσσοί της αμερικανικής βιομηχανίας όπως Starbucks, Bristol-Myers, Xerox και 3M, καθώς και η Microsoft μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από το στατιστικό μέτωπο, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική αγορά εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα ταμεία εμφανίστηκαν 330.000 άνεργοι.

Αργότερα ανακοινώθηκε ότι οι πιθανότητες επιτάχυνσης της αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης αυξάνονται, από το ινστιτούτο Conference Board, καθώς ο πρόδρομος οικονομικός δείκτης που απαρτίζει βελτιώθηκε 0,5% τον Δεκέμβριο.

Ευνοϊκά στατιστικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από το διεθνές μέτωπο, με την αναρρίχηση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης στην Κίνα σε υψηλό 24 μηνών και την άμβλυνση της συρρίκνωσης του ευρωπαϊκού δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 1,09% στις 6.265 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,52% στις 7.748 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 0,69% στις 3.752 μονάδες.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v