Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed προβληματίζει την Wall Street

Σταθεροποίηση επικρατεί στην Wall μετά από 3 συνεχόμενες εβδομάδες ρεκόρ. Αμφιβολίες για την ρευστότητα της Fed "βασανίζουν" τους επενδυτές. Καλά μαντάτα από το λιανικό εμπόριο. Μικτά πρόσημα ευρωαγορών.

Οι πληροφορίες ότι η Fed θα αρχίσει να εφαρμόζει την έξοδο από την πολιτική παροχής ρευστότητας προκαλούν επενδυτική υποχώρηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα ανέλπιστα καλά μεγέθη για το αμερικανικό λιανικό εμπόριο περιορίζουν πάντως την πτώση.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με πτώση, αλλά τα πρόσημα είναι μικτά αυτή την ώρα και ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,1% στις 15.102 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,14% στις 1.636 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,27% υψηλότερα στις 3.446 μονάδες.

Μια σημαντική στατιστική ανακοίνωση δόθηκε στην δημοσιότητα λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στην αμερικανική οικονομία τον Απρίλιο καθώς η ζήτηση για τα περισσότερα αγαθά ισοφάρισε την μεγάλη μείωση της ζήτησης για βενζίνη. Το μέγεθος ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες, καθώς κατά μέσο όρο οι αναλυτές περίμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μειωθούν 0,3%. Τον Μάρτιο στο αμερικανικό λιανεμπόριο είχε εμφανίσει πτώση πωλήσεων 0,5%.

Στο επίκεντρο επανέρχεται η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, μετά το άρθρο της Wall Street Journal ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ήδη συντάξει το σχέδιο εξόδου από τα προγράμματα αγορών ομολόγων.

Η Wall Street έκλεισε με άνοδο την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατάκτησης επιπέδων ρεκόρ. Ο δείκτης Standard & Poor’s ενισχύθηκε 1,2% την περασμένη εβδομάδα και τερμάτισε σε ιστορικό ρεκόρ.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις ασιατικές αγορές.

Η αγορά του Τόκιο αναρριχήθηκε σε υψηλό 5ετίας καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Seven απέφυγαν να επικρίνουν την πολιτική ρευστότητας που εφαρμόζει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Αντιθέτως τα υποτονικά κινεζικά στατιστικά πίεσαν χαμηλότερα τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πολυήμερη άνοδο, που ώθησε πολλές ευρωαγορές σε πολυετή υψηλά. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 6.632 μονάδες, ο DAX τερμάτισε αμετάβλητος στις 8.279 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,22% στις 3.945 μονάδες.

Στα «κόκκινα» υποχωρούν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού και του πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v